Uzmanından sivrisinek ve karasinek için ciddi uyarı: Sineklerden koronavirüs bulaşma riski fazla

Dr. Öğretim Üyesi Aycan Gazyağcı, sivrisinek ve karasineklerin koronavirüs bulaştırdığına dair henüz bilimsel bir çalışmanın olmadığını vurgulayarak "Ancak mekanik olarak sineklerin virüsü taşıyabilme riski fazla. Bunlar Kovid-19 ile kontamine olmuş bir yerdeki temasından sonra yediğiniz meyvenin üstüne konduğunda virüsü bulaştırma riski olabilecek canlılar" diyerek oluşabilecek riski ifade etti.

Arşiv

Kırıkkale Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Aycan Gazyağcı, sivrisinek ya da karasineklerin koronavirüsü bulaştırdığına dair bilimsel bir çalışmanın şu an için yapılmadığını belirtti. Bunu söylemek için henüz erken olduğunu söyleyen Gazyağcı, "Ancak mekanik olarak sineklerin virüsü taşıyabilme riski fazla. Bunu sadece sivrisinekler için söyleyemeyiz. Karasinekler de çöplükte bulunan ve daha sonra evlere girebilen bir canlılar. Ayrıca bunların Kovid-19'la kontamine olmuş bir yerdeki temasından sonra sizin yediğiniz meyvenin üstüne konduğunda bulaştırma riski olabilecek canlılar olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/07/08/11/15/resized_37a59-18c25e48794d4ef64ef2910cfa55d817.jpg

HAYAT
Koronavirüsten sonra yeni kabus beyin yiyen amip: Türkiye'de de var

'SAYISIZ VİRÜS BULAŞTIRABİLİR'

KORONAVİRÜS
Asker uğurlaması yasaklandı: Askerler taahhütname imzalayacak

'SİNEKLERLE MÜCADELE GERÇEKTEN ZOR BİR İŞ'

Son zamanlarda sivrisineklerin özellikle büyükşehirlerdeki sayılarının artmasına da değinen Gazyağcı, sivrisineklerin sulu ortamlarda üreyen canlılar olduğunu belirtti. Gazyağcı, "Bu dönemde mücadele tekniklerimizle ilgili sıkıntı yaşamış olduğumuz için böyle bir durum ortaya çıkmış olabilir. Kovid-19 nedeniyle sokağa çıkma kısıtlaması gibi durumlar söz konusu olduğu için birçok ilaçlama tekniği yapılamadı. Bu bakımdan bunlara karşı mücadele tam yapılamadı, sineklerle mücadele gerçekten zor bir iş. Yapılması gereken bu dönemde özellikle belediyelerin çalışmalarını aksatmadan devam ettirmeleri gerekiyor. Bireysel olarak da kişiler bu dönemde kendilerini losyonlarda ve çeşitli sinek kovucularla koruyabilirler. Ya da evlerindeki pencerelerine tel takıp fiziksel mücadele edebilirler. Fakat sivrisineklerle mücadelede bu basit önlemler yeterli değil. Belediyelerin ve çalışması gereken yetkililerin bu konuda hep birlikte ve aynı anda çalışması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

KORONAVİRÜS
DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus: Koronavirüs salgını hızlanıyor ve henüz zirve noktasına ulaşamadık

'İLAÇLAMA GÜNDÜZ YAPILMAMALI'

DÜNYA
ABD Dünya Sağlık Örgütünden resmi olarak çekildi

KORONAVİRÜS
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 7 Temmuz koronavirüs sonuçlarını açıkladı: Ölü sayısı 19, vaka sayısı 1053

KORONAVİRÜS
Kocaeli'de koronavirüs hastasına 'geçmiş olsun' ziyaretine giden 4 kişi virüse yakalandı

KORONAVİRÜS
80 gün hastanede kalınca koronavirüsten öldü zannedip başsağlığı dilediler

KORONAVİRÜS
Koronavirüs önlemleri kapsamında maskesiz yolcu almayan halk otobüsü şoförüne feci dayak: Başına 8 dikiş atıldı