Zulme karşı bir taş da sen at

İsrail’in Filistin halkına yönelik zulümlerine dünyanın sessiz kalmasına bir grup Türk genci tepki gösterdi. Sosyal medya üzerinden attıkları mesajlarla hem sessiz kalan kesime ulaştılar hem de yapılan zulme ‘dur’ dediler. Gençlerden biri Zeynep Hilal Demirci, “Sosyal medya hakikaten çok güçlü bir araç. Doğru bilginin yayılıp yanlış bilgilerin, manipülasyonların ve bilgi dezenformasyonlarının önüne geçmek gerekiyor” diyor. Lise öğrencisi Abdülkadir Koç ise zulme sessiz kalanlara tepki koyan tweetler attığını belirtiyor. Youteber Sertaç Abi de gençleri bu dönemde sosyal medyada nasıl tepki koymaları yönünde yönlendiren isim oldu.

Sevda Dursun
Fotoğraf: Arşiv

Dünyadan gelen tepkilere rağmen İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarına devam ederken, UNICEF’e, BM Genel Sekreteri’ne, ABD’li senatörlere, dünyaca ünlü sanatçılara ve çok takipçili hesaplara Filistin için tweetler attıran bir dijital ablukaya şahit olduk. İsrail medyası Türkiye’deki sosyal medya kullanıcılarını "Sosyal Medya Ordusu" diye niteledi. Bu tabirle ablukanın nasıl işe yaradığını ortaya koyarken, korkusunu da gizleyemedi. Kim mi bu “Sosyal Medya Ordusu?” Çoğunluğu 18-20 yaşındaki gençler ve ayağında bebeklerini uyutan anneler. Ömründe hiç tweet atmamış eller, Filistin için adeta sosyal medya içerik üreticisi gibi bilinçli tweetler attı. Bir yabancıya Filistin’le ilgili etiketleri tıklatarak, kimsenin yapamadığını yaptı. Digital abluka dünyada ciddi bir ses getirdi. Milyonluk hesaplar bu şekilde yapılan yorumları likeladı. Likelanan hesaplar 20-30 takipçiliydi, fakat tweetleri 15-20 milyonluk bir kitleye ulaştı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/05/22/11/08/resized_a6dc3-620569398a0czkya7kkxhp5rpabvgg.jpg

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/05/22/11/11/resized_da55a-26187db5sertacgungor.jpg

TWİTTER ALGORİTMASINI YENEN ORDU

Güngördiyerek neden bu yola tevessül ettiklerini anlatıyor.

13 ADIMDA DİGİTAL ABLUKA

Sertaç Abi, Filistin’de yaşanan zulmü dünyaya göstermek için kullandıkları dijital ablukayı, 13 adımlık bir çalışma olarak geliştirdiklerini anlatıyor:

BM genel sekreterini tiyatro izlediği koltuktan kaldırıp, Filistin için destek tweeti attıran bir ablukadan söz ediyoruz. BM Genel Sekreteri António Guterres, İsrail’in kara harekatı başlattığı sırada gittiği tiyatrodan bir tweet atınca, ‘Sosyal Medya Ordusu’ adamın tweetine çökmüş. Güngör, “O tiyatro tweetinin altına öyle yoğun çalıştık ki, 2 saat geçmeden bu savaşın durdurulması gerektiğine dair bir tweet atmak zorunda kaldı. Bu bizim sembolümüz oldu. Ondan sonra geri dönüş çok fazla oldu. Özellikle bombalanmış evlerin arasında rap ile dünyaya seslenen Abdurrahman kardeşimizin yaptığı çalışmayı global rapçilerin gündemine taşıma çalışması yaptık. Çünkü bu tür sivil hareketlerin bir sembolü olması gerekiyor. Dünyaca ünlü rapçiler o kardeşimizin şarkısını paylaştı ve yorumlar yaptı.”

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/05/22/11/15/resized_4fd56-3f74fe11abdulkadirkocf.jpg

UNICEF’DEN DESTEK TWEETİ

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/05/22/11/20/resized_55efa-aa0516cf609a269786b2470e7c5fa721.jpg

Koç, çalışmalarını şu ifadelerle dile getiriyor: “Nato hesaplarına, senatörlere, bankalara, ünlülere aynı şekilde abluka uyguladık. BM 75. Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır, bir bayram kutlama mesajı yazmış, Filistin’le ilgili hiçbir şey yazmamıştı. Ertesi günü sabahında ondan da kuvvetli bir dönüş aldık. Hatta tweet atmakla kalmadı, görüşmeler bile başlattı.”

ANNELERİN ÖFKESİNDEN KORK İSRAİL

Pek çok anne Twitter kullanmayı bile bilmezken, sıfırdan öğrenip etkili tweetler atmaya başladı. İsrail en çok annelerin öfkesinden korkmalı. Bir annenin öfkesinin önünde hiç kimse duramaz çünkü. Her attıkları tweetin İsrail’e taş atmak olduğunu söyleyen Balkız, “Adeta asker yetiştiriyoruz” diyerek eşlerin de desteğinden söz ediyor. “Eşi bilgisayarcı olan bir kadın vardı. Daha önce eşinden Twitter kullanmayı öğrenmek istemiş ama eşi hep ihmal etmiş. Bu olaydan sonra hızlı bir şekilde öğretti. Benim üç küçük çocuğum var, sokağa çıkma yasakları sürecinde hep eşim ilgilendi. Bazen komşular çocuklarımı aldı, yemekler yapıp bana gönderdiler. Herkes birbirine yardım ediyor.”

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/05/22/11/18/resized_d86d8-7d7b2ce1zeynephilaldemirci.jpg

Netanyahu’yu sallayan tweet