Fazla ağrı kesici daha çok baş ağrıtıyor

Doktor kontrolü olmadan fazla ağrı kesici kullanmak daha fazla ağrıya sebep olabiliyor. Ağrı kesicilerin 5 kez ve üzeri kullanılması halinde kötüye kullanıma bağlı baş ağrısı ortaya çıkıyor. Bu fazla kullanım, ağrıyı o an kesmiş olsa bile ağrı sıklığını ve şiddetini arttırıyor. Yani ağrı kesicinin kendisi ağrıya sebep oluyor.

Yeni Şafak
Fazla ağrı kesici mide, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına da sebebiyet verebiliyor.

Ayda 3-4 kez baş ağrısı ve migren şüphesi olan kişilerin mutlaka doktora başvurması gerektiğini vurgulayan Nöroloji Uzmanı Dr. Sinan Gönüllü, doktor kontrolü olmadan fazla ağrı kesici kullanımının daha fazla ağrıya sebep olabileceği söyledi.Migrenin önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Sinan Gönüllü, “Nöroloji polikliniğine başvuran hastaların yüzde 60-70’i, baş ağrısı şikayetiyle geliyor. Bunların ise yüzde 90’ı doğrudan doğruya baş ağrısı tablosuyla ortaya çıkan, başka bir hastalıkla ilişkisi olmayan vakalardır. Bu yüzde 90’lık grubun içinde de en sık karşılaştığımız baş ağrısı tiplerinden biri de migrendir. Diğer yüzde 10’luk dilimde görülenlerin sebebiyse beyin damar hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, beyin tümörleri, göz hastalıkları, sinüzit, menenjit gibi hastalıkların seyri sırasında ortaya çıkan baş ağrılarıdır" dedi.

Ağrı kesicinin kendisi ağrıya sebep oluyor

Migren ataklarının olduğu dönemlerde insanların hayat kalitelerinin de düştüğünü ifade eden Sinan Gönüllü, “Örneğin iş hayatı, çok yakından etkileniyor. Ağrı kesiciler, migren tedavisinde kullanılıyor. Ancak bunlar ayda 1-2 atağı olanlarda kullanılmalıdır. Buna, dozunun ayda 3-4 olmak kaydıyla izin veriyoruz” diye konuştu.

Ağrı kesicilerin 5 kez ve üzeri kullanılması halinde kötüye kullanıma bağlı baş ağrısı ortaya çıkma riskinin giderek artacağının da altını çizen Gönüllü, “Bu fazla kullanım, ağrıyı o an kesmiş olsa bile ağrı sıklığını ve şiddetini arttırıyor. Yani ağrı kesicinin kendisi ağrıya sebep oluyor. Ayrıca mide, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına da sebebiyet verebilmektedir. Bu durum, migren tedavisini daha da çıkmaza sokuyor. Ayda 3-4 kez baş ağrısı olan kişilerin muhakkak doktora başvurması gerekmektedir. Doktor kontrolünde migrene özgü ilaç, alternatif tedavi yöntemleri ve botoks tedavisi de vardır” ifadelerini kullandı.

HAYAT
Antibiyotiklere direnç oranında Türkiye ilk sırada

HAYAT
Devlet hastanesinde özel imkanlarla tüp bebek tedavisi

HAYAT
Aniden yüzünü bile yıkayamaz hale geldi