Dünya kadar eski bir tarif ararsanız, o ekmeğin tarifidir. İnsan en az 30 bin yıldır buğday, arpa ve diğer tahılları üretiyor. Bunlardan ekmek yapıyor, üstelik çeşit çeşit. Ballısı, tatlısı, ekşisi, kurusu, yufkasıyla Mısır’da, Hitit’te ve elbette ardıllarında 200 kadar ekmek çeşidi var. Bugün, biz çoğuna poğaça, kek gibi isimler veriyoruz. Ekmek diye bildiğimiz şey mayalı, kabarmış, her öğün yediğimiz somun, francala ve benzerleri.
EN ESKİ TARİF
Maya da o kadar eski. Bugün insanlar “ekşi maya nasıl yapılır “ merak ediyor, çeşitli tarifler deniyorlar. Anadolu’da hamuru mayalama işi bir çok malzeme ile denenmiş. Bunlardan en çok kullanılanı ekşi mayadır. Yani hamurun kendi kendine ekşitilmesi. Krep hamuru kıvamında hazırladığımız un, tuz, su, bal hamurunu ılık ortamda, ağzını bezle kapatarak bekletiyoruz. Üzerine çıkan suyu süzüp, taze su, az tuz ve az bal ilave edip karıştırıyoruz. Bu işlemi hamur kabarıp maya oluşana kadar sürdürüyoruz. Yaptığımız bu ekşi mayayı, beze, yumak yapıp una gömerek saklayıp, gerektiğinde kullanabilirsiniz. Eski hanımlar hep öyle yaparlardı.
İYİ EKMEK AZ VE PAHALI
Ekmeğin bolca üretildiği, fakat çok güvenilir tariflerin de bulunmadığı bir çağdayız. İyi ekmek az bulunuyor, varsa da ücreti yüksek. Üstelik çok ekmek çöpe gidiyor. Bugün tariflerimizde bayat ekmekli bir tarif, bir kaç ta lezzetli ekmek verelim. Sağlıklı ve mutlu bir hafta sonu dilerim.