Başörtüsü mücadelesinin simgelerinden: Şule Yüksel Şenler

29 Mayıs 1938’de Kayseri’de dünyaya geldi. Aslen Kıbrıslı olan ve küçük yaşlardayken ailesinin İstanbul’a göç ettiği Şenler, Koca Ragıp Paşa İlkokulu'na giderken ailenin ekonomik durumu bozuldu...

Zeynep Betül Erhun
Şule Yüksel Şenler

29 Mayıs 1938’de Kayseri’de dünyaya geldi. Aslen Kıbrıslı olan ve küçük yaşlardayken ailesinin İstanbul’a göç ettiği Şenler, Koca Ragıp Paşa İlkokulu'na giderken ailenin ekonomik durumu bozuldu. Annesi kalp krizi geçirip yatağa düşünce Şenler, öğrenimini ortaokul ikinci sınıfta bırak zorunda kaldı. Ermeni bir terzinin yanında çalışmaya başlayan Şenler’in bu tecrübesi, onun ileride kendi başörtüsü modelini tasarlamasına öncülük etti.

BAŞÖRTÜSÜ MODEL OLDU

AFFI REDDEDİP, CEZASINI ÇEKTİ

1971 yılında Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, “Sokaktaki örtülü kadın ve kızların öncüleri cezalarını çekecekler” diyerek Şenler’i işaret etti. Bunun üzerine Şenler, Sunay’a hitaben bir mektup yayımlayarak “Cumhurbaşkanı'nın Allah’tan ve milletten özür dilemesi gerektiğini” söyledi. Bunun üzerine Şenler, Cumhurbaşkanı'na hakaretten ötürü tutuklandı ve 8 ay cezaevinde kaldı. Cevdet Sunay, iki ay sonra Şenler’i affetti. Ancak Şenler, affı reddetti ve Bursa Cezaevi'nde cezasını sonuna kadar çekti. Cezaevinden çıktıktan sonra Türkiye’nin dört bir yanını dolaşarak konferanslar vermeyi sürdürdü.

HUZUR SOKAĞI EN SEVİLEN ESERİ

HAYAT
Cennetin kapısı: Büyük yük annelerin omuzlarında