Türkiye fobisi: Göçmenlere baksın ama adı geçmesin

Avrupa Birliği, mülteciler konusunda destek beklediği Türkiye’ye düşmanlığı trajikomik boyutlara vardırdı. AB’den daha önce 3+3 milyar avro olarak öngörülen ve “Türkiye’deki Mülteciler İçin Mali Yardım Programı” (FRIT) adı altında verilen desteğe yeni isim arayışı var. Nedeni ise programda ‘Türkiye’ adının geçmesi. FRIT, Türkiye ile AB arasında 18 Mart 2016’da imzalanan Geri Kabul Anlaşması’yla başladı. İlk dilimi 2016-2017, ikinci dilimi 2018-2019 dönemini kapsayan 3 artı 3 milyar avro olmak üzere toplam 6 milyar avroluk kaynak Türkiye’ye FRIT adı altında kullandırıldı. Ancak FRIT’teki Türkiye adı onay sürecinde hep sorun oldu.

Kıymet Sezer
Fotoğraf: Arşiv

Türkiye ile AB arasında imzalanan 18 Mart Geri Kabul Anlaşmasıyla başlatılan Türkiye’deki Mülteciler İçin Mali Yardım Programı (FRIT), AB içerisinde krize dönüştü.

İlk dilimi 2016-2017, ikinci dilimi 2018-2019 dönemini kapsayan 3 artı 3 milyar avro olmak üzere toplam 6 milyar avroluk kaynak, Türkiye’ye FRIT adı altında kullandırıldı. Ancak FRIT programının adında “Türkiye”nin geçmesi, AB içerisinde, projelerin onay sürecini etkileyen, sürekli bir tartışma konusuna dönüştürüldü.

DÜNYA
New York Times: Milyonlarca Suriyeli için imkan sunan tek ülke Türkiye

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/07/12/04/39/resized_ad007-34443a0dmulteci3.jpg

KARA PROPAGANDA

GÜNDEM
Sekiz yıldır kesintisiz ilk sırada: Türkiye mülteciler için ikinci vatan

SÖZLER TUTULMADI

Bu gelişmeler üzerine AB aday ülkesi olarak Türkiye’ye 2014-2020 arasını kapsayan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı-IPA 2 dönemi için tahsis edilen 4.4 milyar avroluk üyelik fonunun 1.2 milyar avrosu doğrudan kesildi ve 3.2 milyar avro olarak uygulandı. Yine FRİT kapsamında Suriyeli mültecilere yönelik projeler doğrultusunda tahsis edilen 6 milyar avroluk kaynağın bugüne kadar sadece 4 milyar avrodan biraz fazlası kullandırılabildi. Kalan fonun da yine projeler üzerinden kullandırılması bekleniyor.

DÜNYA
Türkiye'ye verdiği sözleri tutmayan AB 18 Mart mutabakatının yenilenmesini istiyor

YENİ MEKANİZMA ARAYIŞI BAŞLADI

DÜNYA
En acil meselemiz 'mültecilik'

FRIT DİYEMEDİLER

Türkiye, Ürdün ve Lübnan’daki Suriyeliler için öngörülen bu fonun 3 milyar avrosunun Türkiye’deki Suriyelilere kullandırılacağı açıklansa da adına FRIT denilmedi. Halen öneri durumundaki bu kaynağın, yine FRIT adı altında mı kullanılacağı yoksa başka bir mekanizma adı altında mı uygulanacağı belirsizliğini koruyor. AB’nin fonun kullandırılması sürecinde tartışmalardan kaçınmak üzere “Türkiye” adının geçmediği yeni bir mekanizma arayışında olduğu kulislere yansıdı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/07/12/04/38/resized_13880-0d214427multeci4.jpg

Yardıma onay yok

AB’de lobi yürütülüyor

AB’nin mülteciler için Türkiye’de kullandırdığı destek fonu, doğrudan FRIT programına geliyor ve projeler üzerinden kullandırılıyor. Ancak AB içerisinde Türkiye’ye fon kullandırılmaması için ciddi bir lobi yürütülüyor. FRIT programı adında Türkiye geçmesinden rahatsız olan bazı ülkeler, sunulan projelerin kaynak açılması için onayı sırasında direnç gösteriyor ve bloke mekanizmalarını devreye sokuyorlar. AB içinde Türkiye’ye fon vermeyiz diyenlere, kaynağın Suriyeli mülteciler için kullandırıldığına ilişkin yapılan açıklamalar ve izahlar ise kulak arkası ediliyor.