İlk S-400’ler Akıncı’ya

S-400 hava savunma sistemi, önümüzdeki hafta geliyor. 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminden sonra adı Mürted olarak değiştirilen Akıncı Üssü, S-400 sistemleri için hazırlandı. Kargo uçaklarla getirilecek sistem, bu yıl sonu operasyona hazır hale getirilecek.

Kıymet Sezer
​S-400 hava savunma sistemi

Önümüzdeki hafta geleceği açıklanan S-400 sistemi için Türkiye, hazırlıklarını tamamladı. 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminden sonra adı Mürted olarak değiştirilen Akıncı Üssü’ne, Rusya Devlet Silah Şirketi’nin isterleri doğrultusunda “özellikli” hangarlar ve rampa yerleri inşa edildi. S-400’lerin muhafazası ve bakımlarının yapılacağı devasa büyüklükteki hangarlar, S-400’ler için hazırlandı. Yine sistem için komuta kontrol merkezi de kuruldu.

EĞİTİM VE TEST ARAÇLARI GELDİ

Mevcut bulunan bakım hangarlarıyla çok fazla yatırım gerekmeksizin S-400’lere hazırlanan Mürted Üssü’ne bir süre önce de sisteme yönelik çeşitli eğitim ve test araçlarının geldiği belirtiliyor. S-400 sistemlerinin barış konuşlanma yeri olarak belirlenen Mürted Üssü’nde, sisteme ilişkin idari teşkilatlanma da tamamlandı.

DEMONTE OLARAK GETİRİLECEK

Bir hava savunma albayın başına getirildiği teşkilatta görev alan personel, bir ayı Azerbaycan, bir ay da Rusya’da olmak üzere eğitimlerini tamamlayarak yurda döndüler. Rusya, S-400 sistemini askeri kargo uçağıyla doğrudan Akıncı Üssü’ne getirecek. Dünyanın en büyük askeri nakliye uçaklarına sahip olan Rusya, Antonov uçaklarıyla sistemin tamamını tek bir uçakla taşıyabiliyor. Daha önce Suriye’ye teslim edilen S-300 sistemleri Antonov An-124 Ruslan ile taşınmıştı. 314 tonluk ağırlığıyla dünyanın en büyük uçağı olarak kabul edilen Antonov An-225 Mriya’nın küçük kardeşi olan Antonov An-124 Ruslan, 10 bin metre yükseklikte 4 bin 500 kilometre uzaklığa 120 ton kargo taşıyabiliyor.

SİSTEM 1.8 TON AĞIRLIĞINDA

S-400 sistemleri ise yaklaşık 1.8 ton ağırlığında. S-400 sistemi Türkiye’ye askeri kargo uçağında ve demonte olarak getirilecek. Sistemin kurulması için Rusya Devlet Silah Şirketi’nden uzmanlar da S-400 sistemiyle birlikte gelecekler. Kurulumun tamamlanmasının da belirli bir süre alacağı belirtiliyor. Mürted’e kurulacak olan S-400’e, kurulumu sırasında milli düşman tanıma sistemi takılacak. Sistemin bu yıl içinde tamamen operasyonel hale getirilmesi bekleniyor.

GÜNDEM
Türkiye S-400 bataryalarını nasıl koruyacak?