Fırın ve marketlerde açık tehlike: En az 20 kişi elliyor salgına davetiye çıkartıyor

Vatandaşların her gün tükettiği temel besin maddesi olan ekmekte ve unlu mamullerde gizli bir tehlike adeta virüs salgınlarına davetiye çıkartıyor. Fırın ve marketlerde açıkta satılan ekmekler ve unlu mamuller müşteriler tarafından gözle değil de tek tek ellenerek seçilmesi hem koronavirüsün yayılmasına hem de diğer salgın hastalıkların evlere kadar rahatlıkla sızmasına ön ayak oluyor. Ekmek Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet Zeki Sarıhan, konu ile ilgili sorularımıza verdiği cevapta “Özellikle market ve bakkallarda satılan bir ekmeği en az 20 ayrı el dokunuyor. Fırınlarda ise bu daha düzenli olabiliyor ancak yine de tezgah önüne konan ürünler nedeniyle gelen müşteriler oradaki ürünleri elleyebiliyor. Bu nedenle market ve bakkallarda satılan ekmekler ambalajsız satılamaması gerekiyor. Açıkta satılan ürünler her türlü salgına davetiye çıkartabiliyor. Türkiye’de ekmeği elleyerek seçme alışkanlığının önüne geçilemiyor. Bu nedenle acil bir önlem alınması gerekiyor. Ekmek veya unlu mamuller salgınların belkide taşıyıcısı olabilir” ifadelerini kullandı.

Emrah Yeşilduman
Açıkta satılan ekmekler tehlike saçıyor.

Çin’de başlayarak tüm dünyaya hızla yayılan koronavirüsü Türkiye’de de görülmeye başladı. 47 vakada pozitif çıkan koronavirüse karşı bir dizi önlemler alınırken fırın ve marketlerde satılan ekmek ve gıda ürünleri halkın sağlığını tehdit ediyor.

GİZLİ TEHLİKE: VİRÜS EKMEKLE BERABER EVE GİREBİLİR

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/03/17/11/48/resized_8a2a6-1e02e82ewhatsappimage20200317at10.jpeg

EKMEĞİ ELİMİZLE DEĞİL GÖZÜNÜZLE SEÇİN

Fırınlarda her ne kadar tezgahtarların hijyen kurallarına uyarak ürünleri paketlemesine rağmen bir çok fırında kapı girişlerine konan sepet veya açık tezgahta bulunan ürünleri elleyerek alan müşteriler tehlikenin boyutunu artırıyor. Aynı şekilde marketlerdeki ve bakkallardaki ekmek dolapları da virüse karşı korunaksız ve her gelenin neredeyse birçok ekmeği eleyerek almasıyla bu risk daha da büyüyor. Bu nedenle ekmek veya diğer unlu mamulleri alırken elle değil gözle seçmek gerekiyor. Aksi takdirde hem hijyen sıkıntısı hem de dünyayı kasıp kavuran koronavirisüne karşı halk savunmasız kalıyor. Her eve günde en az bi ekmeğin girdiği ülkemizde açıkta satılan ekmek ve gıda ürünleri nedeniyle büyük risk oluşturmakta.

BİR EKMEĞİ EN AZ 20 KİŞİ ELLİYOR: SALGINLARIN TAŞIYICISI OLABİLİR

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/03/17/11/49/resized_a61ac-59a68b5eek.jpg

ALO 174 VE ALO 150 İHBAR HATTINA BİLDİRİLMELİ

Açıkta satılan ekmek veya gıda ürünleri ile ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ALO 174 hattını arayarak vatandaşlar şikayetlerini bildirebilirler. Ayrıca CİMER ve ALO 150’den ulaşarak açıkta gıda ürünü satılmasını ve ekmek satışının açıktan yapılmaması için başvuruda bulunulabilinir.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/03/17/11/46/resized_14870-ae2da93e11.jpg

HAYAT
Işın Karaca ve Can Yapıcıoğlu çifti 14 gün kuralına uymadı

GÜNDEM
14 pilot il belirlendi: 30 meslek lisesinde maske üretecek

HAYAT
Bir oyuncu daha koronavirüse yakalandı: Yaşadıklarını gün gün sosyal medya hesabından anlattı

GÜNDEM
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: 3 bin 614 vatandaşımız dönüş için başvurdu

EKONOMİ
Gözler Ankara'da: Koronavirüse karşı tedbir paketi gelecek

KORONAVİRÜS
14 gün kuralına taahhütname: Karantinaya uymayana 1 yıla kadar hapis cezası var

SPOR
Resmen açıklandı: İspanyol devinin yüzde 35'inde koronavirüs tespit edildi

GÜNDEM
Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara: Okulların kapalı kalma süresi uzayabilir

EKONOMİ
Bankalardan emeklilere koronavirüs uyarısı: İşlemler için bankaya gitmeye gerek yok

GÜNDEM
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Tedbirleri uygularsak mücadelemiz başarılı olur

HAYAT
İslam toplumunda salgın hastalıklarla nasıl baş edildi: 3 günde 70 bin kişi hayatını kaybetti