FETÖ'cü askerlerin 'ankesör' yalanları ortaya çıktı

İzmir'de FETÖ'nün TSK'deki kripto yapılanmasına yönelik soruşturmada hazırlanan, mahkemece kabul edilen iddianamede, asker kökenli örgüt üyelerinin ankesörlü telefonla ilgili gerçeğe aykırı savunmalarına yer verildi.

Arşiv

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün () Türk Silahlı Kuvvetlerindeki (TSK) kripto yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında görevinden uzaklaştırılan üsteğmen A. P. hakkında hazırlanan iddianamede, örgüt mensuplarının ankesörlü telefonla ilgili gerçeğe aykırı savunmaları dikkati çekti.

İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan ve İzmir 18. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, tutuklu sanık Potaras hakkında "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

Tutuklu sanık Potaras'ın, emniyetteki ifadesinde görüşmeye ilişkin hiçbir şey hatırlamadığı beyanında bulunduğu belirtilen iddianamede, şunlar kaydedildi:

İddianamede, TSK'ye yerleşen örgüt mensubu askerlerden sorumlu "mahrem abiler"in, acil durumlar veya toplantı kararlarında değişiklik olması halinde nadiren ankesörlü telefonlardan askerlerin cep telefonlarına çağrı attıkları ya da çok kısa görüşme yaptıklarının anlaşıldığı bildirildi.

Son 10 yılda ankesörlü telefonlardan aranan askerlere ait GSM numaralarının araştırıldığına işaret edilen iddianamede, soruşturmanın temel hareket noktasının da "ardışık aramalar" olduğu vurgulandı.

Soruşturma kapsamında şimdiye kadar aranan 122 kişi ve 107 ankesör kartının tespit edildiği belirtilen iddianamede, görüşmeyi yapan "mahrem abiler"in, arama noktalarındaki cep telefonu sinyalleri üzerinden kimliklerinin belirlenmesine yönelik çalışmanın sürdüğü kaydedildi.

Şüphelilerden bir kısmının ankesörlü telefonla aramalara ilişkin, "Dışarıdan bazı asker yakınlarının çocuklarının durumlarını sormak için aramış olabilirler" şeklinde savunma yaptıklarına işaret edilen iddianamede, "Artık en fakir ailede dahi bir cep telefonu vardır. Bunun dışında subay ve astsubayların dışarıdan herhangi bir aile tarafından bir tanışıklık veya samimiyet bağı olmadan askerin durumu sormak için rütbeli birinin cep telefonu numarasını bilerek arayabilecekleri hususu, normal hayatın işleyişine uygun görülmediğinden inandırıcı bulunmamıştır." değerlendirmesinde bulunuldu.

TSK'deki örgüt üyelerinin askeri eğitim ve FETÖ'nün uyguladığı tedbirler sonucu "istihbarata karşı koyma" konusunda son derece duyarlı oldukları vurgulanan iddianamede, buna rağmen "mahrem abi"ler ile askerlerin arasındaki bağın zaman zaman kopması nedeniyle acil durumlarda ankesörle kısa ve şifreli mesajlaşmalarla temas kurulduğu kaydedildi.

Operasyon

GÜNDEM
39 mahrem FETÖ'cü ankesörlü aramadan yakalandı

GÜNDEM
Ankesörlü telefondan örgütsel talimat soruşturmasında 12 tutuklama

GÜNDEM
FETÖ'cü subayların şifreli konuşmaları çözüldü