Yapay Zeka Enstitüsü kuruluyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ulusal araştırma kurumu TÜBİTAK bünyesinde Yapay Zeka Enstitüsü kurmayı planladıklarını söyledi. Varank, “Bu kurum yapay zeka alanında çekirdek projeler geliştirecek, akademide üretilen bilimsel çıktıları kamu ve özel sektörün hizmetine sunarak bir köprü vazifesi görecek” dedi.

Haber Merkezi
Fotoğraf: Arşiv

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Almanya’nın başkenti Berlin’de Almanya-Türkiye Yapay Zeka Konferansı’nın açılışına katıldı. Konferansta gerçekleştirdiği konuşmasında konferansın iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmede fırsat olarak gördüğünü ifade eden Bakan Varank, “Türkiye ve Almanya, sanayi ve teknoloji alanında önemli ortaklıklara imza attı. İşbirliğimizi yeni ve heyecan verici bir boyuta taşıyoruz” diye konuştu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/08/23/12/56/resized_c0b1b-5e0f3afa20190822_2_37855233_46960340.jpg

14 MERKEZ KURULACAK

Sanayinin dijital dönüşümüne yönelik çalışanların hız kesmeden devam ettiğini kaydeden Bakan Mustafa Varank, “İlgili tüm paydaşların katkısı ile Dijital Türkiye yol haritasını hazırladık. Yol haritasından hareketle eylem planlarını uygulama aşamasındayız. Yenilik ve Dijital Dönüşüm Merkezleri ülkemizde kurulmaya başladı. Hem teorik hem de pratik eğitimlerin verildiği bu fabrikalarda 2023’e kadar toplam 14 tane kurmayı planlıyoruz” dedi. Bakan Varank, yapay zeka anlamında yerli, teknoloji üretme kabiliyetlerini geliştirmek ve ekonominin gelirini etkin kullanımını yaygınlaştırmak için de yol haritasının tamamlanmak üzere olduğunu dile getirdi. Bakan Varank açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ulusal Araştırma Kurumu TÜBİTAK bünyesinde bir yapay Zeka Enstitüsü kurmayı planlıyoruz. Bu kurum yapay zeka alanında çekirdek projeler geliştirecek, akademide üretilen bilimsel çıktıları kamu ve özel sektörün hizmetine sunarak bir köprü vazifesi görecek.”

16 TRİLYON DOLAR KÜRESEL KATKI

ALMANYA'DAN 3 MİLYAR AVRO YATIRIM

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier de, Almanya’nın 1988’de kurduğu araştırma merkezinin dünyada yapay zeka konusunda en büyük ve en eski araştırma merkezi olduğunu söyledi. Altmaier, "Yapay zekayı uygulamaya nasıl gerçekleştireceğiz, bunu sormalıyız. Biz Almanya olarak Sanayi 4.0’de öncüyüz. Otonom sürüşte dünya çapında bir rekabet var. Kim ilk otonom otomobili üretecek. Devlet olarak bu alanda çalışma konusunda çok umutluyum. 2025 yılına kadar yapay zekaya 3 milyar avro yatırım yapma kararı aldık. Bu, politik bir işarettir. Fakat biliyoruz ki bu alandaki yatırımların çoğunluğunun özel sektör tarafından yapılması gerekir. ABD’de Amazon, Microsoft, Apple ve Google gibi şirketler bu alana yılda yüzlerce milyar avroluk yatırım yapıyorlar. Hem Türk ve hem de Alman ekonomisinde bu tür yatırımların yapılmasını mümkün olduğunu görmek istiyoruz."

EKONOMİ
Kamu işçisi için zam anlaşması