Tesla taksi yollarda

Karbon salınımını azaltmak için İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle yollara çıkmaya başlayan ‘Tesla’ marka elektrikli taksi, dün ilk kez görücüye çıktı.

Haber Merkezi Diğer
Turkuaz taksi ilk yolcusunu aldı.

Zincirlikuyu’daki bir AVM’nin durağında ilk defa müşteri almaya başlayan elektrikli taksiyi Milliyet test etti. 420 bin TL değerindeki yüzde 100 elektrikle çalışan taksi, 22 dakikada şarj olurken tek seferde 380 kilometre yol gidebiliyor. Havayı kirletmeyen elektrikli taksi en ucuz yakıtın 10’da biri maliyetle de şarj oluyor. Diğer taksilere göre yüzde 15 daha pahalı olan elektrikli taksiyle Zincirlikuyu Çağlayan arası 18 TL tutuyor.

‘2018’de 1200 araç’

İTEO Başkanı Yahya Uğur, elektrikli taksiye ilişkin şu bilgileri verdi:

“Bu aracın değeri 420 bin TL. Biraz fazla gibi gözükebilir ancak yaptığımız anlaşmalarla taksi sahipleri uygun taksit seçenekleriyle bu aracı alabilecek. Açılış fiyatı 4 TL yerine 4.60 TL. Çok kısa sürede elektrikli taksileri yaygınlaştırmak istiyoruz. ‘Tesla’ marka başka bir araç da haftaya İstanbulluların hizmetine girecek. Üç araç da gümrükte bekliyor. Yıl sonuna kadar 200 elektrikli araca ulaşmış olacağız. 2018 sonunda ise yaklaşık bin 200 araç hizmet veriyor olacak.”

Daha önce makam şoförlüğü yaptığını söyleyen elektrikli taksinin şoförü Hakan Akyol (39) ise, şöyle konuştu:

“Daha önce birçok lüks araç kullandım ama bu kadar teknolojik bir aracı ilk defa kullanıyorum. Duraktaki arkadaşlar ‘Bu araçtan nasıl alabiliriz?’ diye soruyor. bugün ilk defa işe çıktık ve müşteriler oldukça memnun kaldı. Bir müşteri en çok aracın ses çıkarmadan çalışmasını beğendiğini söyledi. Taksi sahibi açısından da oldukça kârlı. Yakıt masrafları çok düşük. Bu araç benim telefonumdan daha hızlı şarj oluyor.”