Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, video konferans yöntemiyle 'MÜSİAD Akıllı Tarım Kent Projesi'nin açılışına katıldı. Burada konuşan Pakdemirli, pandemi sonrası tarım sektörüne yeterlilik, yerli ve milli üretim olgusunun damgasını vurduğunu söyledi.
Pakdemirli, "Bu süreçte, pek çok ülkede raflar boş kalırken, temel ihtiyaçlar karşılanamazken, ülkemizde tarım-gıda sektöründe hamdolsun hiçbir sıkıntı ile karşılaşmadık. Çünkü Türkiye kendi ihtiyacını karşılamasının ötesinde, üretim gücüne sahip bir ülkedir. Yaşadığımız tecrübe, bize tarım sektöründeki projelerimize çok daha sıkı sarılmamız gerektiğini göstermiştir" dedi.
"Tarım yüzde 4 büyüme ile birçok sektörün önüne geçti"
18 yılda tarım ve kırsal alanda oluşturulan güçlü yapının, son 2 yılda çok daha sağlam ve hızla gelişen konuma yükseldiğini hatırlatan Bakan Pakdemirli, "Tarımsal hasılamız yüzde 45 artışla 275 milyar liraya ulaştı. Tarımsal hasıla da Avrupa'da lider, dünyada ilk 10 içindeyiz. Tarımsal ihracatımız 2 yılda 1 milyar dolar artarak, 18 milyara dolara yükseldi. Bu yılın ilk 8 ayında, tarım ve gıda ürünleri ihracatımız, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4 artış gösterdi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte tarım sektörü 2 yıldır tüm çeyreklerde büyüme gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından en son açıklanan 2020 yılı 2’nci çeyrek büyüme rakamlarında, tarım yüzde 4 büyüme ile birçok sektörün önünde gelişme gösterdi. Türkiye, 55,1 milyona ulaşan küçükbaşta Avrupa'da birinci, 18,6 milyona ulaşan büyükbaşta ikinci sıradadır" diye konuştu.
'DİTAP'ta toplam ciro 120 milyon liraya ulaştı
Nisan ayında geleceğin tarımına yön verecek sistemi, Dijital Tarım Pazarı'nı (DİTAP) uygulamaya aldıklarını vurgulayan Bakan Pakdemirli, DİTAP'ın sözleşmeli üretim, fiyat istikrarı, aracıların kaldırılması, maliyetlerin düşürülmesi gibi çok sayıda unsuru içeren önemli proje olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Pandemi sürecinde gıda milliyetçiliği kavramı öne çıktı"
Pakdemirli, 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyarı, Türkiye nüfusunun da 100 milyonu geçmesinin beklendiğini söyleyerek, artan nüfusu doyurmak için yüzde 60 daha fazla gıda üretmek zorunda olduklarını söyledi.
Pakdemirli, "Ancak bu gıda yani üretim artışını giderek azalan su kaynakları, iklim değişikliği ve küresel ısınma gibi büyük sorunlarla birlikte yapmak zorundayız. Sözlerimin başında da belirttiğim gibi pandemi sürecinde gıda milliyetçiliği ve yerli üretim kavramları oldukça öne çıktı. Sınırların kapanması, ülkelerin ihracatlarını kesmesi, artık yerli ve yeterli üretimi vazgeçilmez hale getirdi. İşte bunu gelecekte daha güçlü hissedeceğiz. Gelecekte, MÜSİAD’ın akıllı tarım kent gibi projeleri ön planda olacak" diye konuştu.