Manisa'nın salamura yaprağı İngiliz soflarında

Türkiye'nin çekirdeksiz üzüm üretiminin yüzde 90'ının karşılandığı Manisa'da, ilkbahar ve yaz aylarında toplanan üzüm yaprakları iki aylık salamura işleminin ardından İngiltere'ye ihraç edildi. Meyvesine göre fiyatı 5 kat daha pahalı olan üzüm yaprağı üreticilerin yüzünü güldürdü.

Yeni Şafak
Salamura yapraklar dünya sofralarında da yer buluyor
Salamura yapraklar dünya sofralarında da yer buluyor
Salamura yapraklar dünya sofralarında da yer buluyor
Salamura yapraklar dünya sofralarında da yer buluyor

Gediz Ovası'nda, üzüm hasadından önce toplanan asma yaprakları tek tek düzeltilip 250 kilogramlık bidonlara dolduruluyor. Daha sonra tüccarlara satılan yapraklar salamura tesislerinde yaklaşık 2 ay tuzlu suda bekletildikten sonra 5, 10 ve 25 kilogramlık bidonlara konuluyor. Kontrolden geçirilen salamura üzüm yaprakları ihracata hazır hale getiriliyor.

Sultani üzüm iç piyasada 2 liradan satılırken işlenmiş yaprak 10 liraya kadar alıcı buluyor.

Geçen yıllarda özellikle Ortadoğu'dan talep gören Manisa'nın asma yapraklarının bu yılki ilk durağı ise İngiltere oldu.

"Çiftçi üzümün yaprağıyla güldü"

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen yaptığı açıklamada, son yıllarda asma yaprağının çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyledi.

Salamura yaprak üretiminin bu yıl çok rağbet gördüğünü belirten Ülgen, salamura yaprağın fiyatının iyi olmasının da çiftçinin yüzünü güldürdüğünü kaydetti.

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitü Müdürü Akay Ünal da enstitü olarak çiftçileri bilgilendirmek için çalışma yaptıklarını dile getirdi.

Üzüm sektörü içinde yeni bir alanın açıldığına dikkati çeken Ünal, "Başta yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız olmak üzere yabancıların tüketimine sunmak üzere ihracata geçmiş durumdayız" diye konuştu.

İlk konteyner İngiltere'ye

Salamura işletme tesisi sahibi Zekeriya Eryılmaz ise çiftçilerden topladıkları yaprakları belli işlemlerden geçirdikten sonra ihracata hazırladıklarını ifade etti.

Üzüm üreticilerinden yaprağın kilogramını 2 liraya aldıkları ifade eden Eryılmaz, "İhracat genelde ekim ayından sonra başlar. Bu yıl ilk konteyneri İngiltere'ye gönderdik. Geçtiğimiz yıla göre ihracatımız yüzde 50 artacak. Bu iş artık bir sektör oldu" ifadelerini kullandı.

EKONOMİ
Türkiye ayakkabısı 172 ülkede

EKONOMİ
Borsada sanayi devrimi

EKONOMİ
Rusya'dan domates ihracatına onay

EKONOMİ
Türk traktörleri 5 kıtaya ihraç ediliyor