'Kara Şahin' yerli olacak

Türkiye'de yerli olarak üretilecek 'Kara Şahin' helikopterler 10 yıl içinde 6 farklı kullanıcıya teslim edilecek. 3,5 milyar dolarlık proje ile ilk etapta 109 adet üretilecek proje tamamlandığında, yerli helikopterler Türkiye'nin askeri alanda gücüne güç katacak.

Yeni Şafak
Yerli 'Kara Şahin'ler Türkiye'nin gücüne güç katacak.

Savunma sanayi hükümetin desteği, üniversitelerin ve araştırma kuruluşlarının katılımı ile ülkemizdeki tüm beyin ve üretim gücünü seferber eden bir yapıya dönüştü. 5 milyar doları aşan üretim gücü ve 1,65 milyar dolara yakın ihracat kapasitesine ulaşan Türk savunma sanayi, silahlı kuvvetler için geliştirdiği yerli projelerle büyümesini sürdürüyor. Sizler için her hafta bir milli ve yerli projeyi aktarıyoruz. Bu hafta da Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın Helikopter Geliştirme Projeleri Grubu'nda yer alan 'Türk Genel Maksat Helikopter Projesi'ni inceleyeceğiz.

Genel Maksat Helikopter Projesi, 5 Aralık 2007 tarihinde alınan Savunma Sanayi İcra Komitesi Kararı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü'nün ihtiyacı olan toplam 109 adet genel maksat helikopterlerinin tedarik edilmesi için başlatıldı.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile ana yüklenici Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ), Aselsan, TEİ, ALP ve Sikorsky Aircraft firmaları arasında, ABD ihracat lisanslarının alınmasının ardından sözleşme imzalanmasıyla proje yürürlüğe girdi.

10 yıl içinde tamam

Program kapsamında, 109 adet T70 Kara Şahin Helikopteri, önümüzdeki 10 yıl süresince Türkiye'de lisans altında üretim modeliyle, 6 farklı kullanıcıya (Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü) teslim edilecek.

EKONOMİ
'Kara Şahin' için imzalar atıldı

Yerli firmaların imzasıyla üretilecek

Ana yüklenici TUSAŞ, T70 helikopterlerinin kabin, kokpit, kuyruk konisi, yatay ve dikey kuyruk, ana ve kuyruk rotor palleri gibi tüm önemli yapısal parçaların üretimini, nihai montaj işlemlerini, testlerini ve entegre lojistik desteğini; Aselsan, temel aviyoniklerin geliştirilmesi ve entegrasyonunu ve Sikorsky ile birlikte helikopter kokpiti geliştirilmesini (IMAS); TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), T-700 motorunun üretimini; Alp Havacılık ise iniş takımları, dişli kutusu detay parça üretimi ve dinamik parçalarının üretim ve montajını gerçekleştirecek.

Askeri ve sivil ihtiyaçlara yönelik

Sözleşme bedeli yaklaşık 3,5 milyar dolar olan Türk Genel Maksat Helikopteri Programı ile ülkemizin genel maksat helikopter ihtiyacı karşılanmış olacak, Türk endüstrisi, askeri ve sivil alanlarda yurt içi ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli rol alacak.

İlk motorlar 27 ay sonra teslim edilecek

Bugüne kadar Sikorsky firmasından yapılan helikopter tedarikleri doğrudan alım şeklinde gerçekleşti. İlk kez bu proje ile Kara Şahin Helikopteri Türkiye'de üretilecek. Ülkemizde ilk defa dişli ve dinamik sistemlerin üretimi yapılacak. Türkiye'de üretilecek motor TEI parça numarasıyla yurt dışına da satılabilecek. TEI, program takviminin başlamasından 27 ay sonra ilk motorları teslim etmeyi hedefliyor.

EKONOMİ
Kara Şahin Türkiye'ye emanet

EKONOMİ
3,5 milyar $’a havalanacak

EKONOMİ
Düşmanın aklını alan teknoloji