Dijital lira için ilk somut adım: Reform paketi hedefiydi

Merkez Bankası, ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği Araştırma Merkezi’nin katılımıyla Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu kurdu. MB nezdinde prototip ‘Dijital Türk Lirası Ağı’ kurularak teknoloji paydaşları ile kapalı devre pilot uygulama testleri yapılacak. Dijital Türk Lirası Ar-Ge projesinin test süreçlerinin birinci faz sonuçları, gelecek yıl kamuoyuyla paylaşılacak.

Ekonomi Servisi
Fotoğraf: Arşiv

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz Mart ayında açıklanan Ekonomik Reform Paketi’nde hedef olarak duyurulan Dijital Türk Lirası için ilk somut adımını attı. Merkez Bankası; ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği Araştırma Merkezi’nin (BİLGEM) katılımıyla Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu kurdu. Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme (AR-GE) projesinde önemli bir adım kabul edilen işbirliğiy, teknolojik araştırma, geliştirme ve test süreçleri işbirliği içerisinde yürütülecek.

EKONOMİ
Dijital parada hazırlıklar hızlandı

KAVRAM ISPAT AŞAMISINI GEÇTİK

TCMB’den yapılan duyuruda, Banka’nın, mevcut ödemeler altyapısını tamamlayıcı nitelikte dijital Türk lirasının tedavülünün potansiyel katkılarını araştırmayı sürdürdüğü bildirildi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/09/16/01/53/resized_68487-5b02181ddijitalpara01.jpg

EKONOMİ
Dijital para ile kriptoyu karıştırmayın: Vergi muafiyeti kalıcı olacak

DİJİTAL TÜRK LİRASI AĞI KURULACAK

Duyuruda, projeye ilişkin stratejik ve kritik teknolojilerin ön uygulama testlerinin yapılacağı birinci faz bulguları ışığında, platformun yeni katılımlarla genişletilmesinin planlandığı belirtildi. Duyuruda şunlar kaydedildi:

EKONOMİ
Kripto paralara dair son dakika düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandı

TEDAVÜLÜ İÇİN HENÜZ ERKEN

Sonuçlar 2022’de duyurulacak

Farklı teknolojik alternatiflerin kapasite ölçümleri tamamlandıktan ve mimari kurguların denemeleri sonuçlandırıldıktan sonra mevcut teknolojilerin dijital Türk lirasına ilişkin iktisadi, hukuki ve mali gereksinimleri karşılayıp karşılayamadığının tespitinin amaçlandığı vurgulanan duyuruda, birinci faz sonuçlarının, testlerin tamamlanmasını müteakiben 2022 yılında kamuoyu ile paylaşılacağı bildirildi.