Yüzüstü bıraktı: ABD, Afganistan’da kendisine hizmet edenleri kaderine terk etti

Taliban’ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan’dan, ABD’nin “kullan-at” politikasını özetleyen çarpıcı görüntüler geliyor. Amerikalı askerler başkent Kabil’i kaçarcasına terk ederken, Washington’a çalışan Afganlar, ülkeden ayrılmak için hareket halindeki kargo uçaklarının peşinden koşup binmeye çalıştı. Havalimanındaki kaosu Yeni Şafak’a değerlendiren sosyolog Said Mumin Haşimi, Kabil Havalimanı’nın sahipsiz olduğunu söyledi. Haşimi, “Hem herkes var, hem kimse yok. Koruyan da yok. Pasaportsuz, vizesiz insanlar doluşmuş durumda. İnsanlar markete girer gibi havalimanına girdi. Uçakların kimi taşıdığı belli değil” diye konuştu.

Ayşe Mine Alioğlu
Amerikan askeriyle birlikte ülkeyi terk etmek isteyen Afganlar uçağın peşinden böyle koştu.

Afganistan’ın başkenti Kabil, 200 yıllık ABD işgalinin ardından Taliban yönetiminde üçüncü gününe girerken, şehirde belirsizlik ve endişe hakim. Görgü tanıklarına göre Taliban güçleri şehre girer girmez asayişi sağlamak için sokağa çıkma yasağı ilan etti. Taliban unsurları, Afgan halkının mallarına ve canlarına zarar gelmemesi için sokaklarda nöbet tuttuklarını ifade etti. Taliban, halk arasında panik çıkmasını önlemek için 1996-2001 yılları arasında sergilediği sert tutumun aksi yönünde de güvenceler verdi. Kadınların “İslami usule uygun” kıyafetlerle sokağa çıkabilecekleri, kendi yaşam tarzlarına uygun hayata devam edebilecekleri belirtildi. Yeni bir müfredat belirlenene kadar üniversitelerde eğitime ara verildi. Afganistan eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Hizb-i İslami Partisi Lideri Gülbeddin Hikmetyar ve eski Cumhurbaşkanı Abdullah Abdullah’ın yer aldığı üçlü komite arabulucu rolünü oynayacak. Komitenin Taliban tarafından da tanındığı belirtildi. Afganistan’dan ayrılmak isteyen binlerce kişiyse Hamid Karzai Havalimanı’na akın etti.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/08/17/05/21/resized_48b75-77e38d02afganistanucak01.jpg

DÜNYA
ABD'nin tahliye uçağında insan istifi: Adım atacak yer kalmadı

7 KİŞİ CAN VERDİ

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/08/17/05/22/resized_1e0cc-d454294bmanset.jpg

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/08/17/05/22/resized_2909c-1adfe8f3mansetkabilhavalimaniabdasker.jpg

GÜNDEM
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ABD'li mevkidaşı Blinken ile Afganistan'daki son durumu görüştü

PASAPORTSUZ İNSANLARLA DOLU

Havalimanındaki durumu değerlendiren Sosyolog Dr. Said Mumin Haşimi de, Amerikan askerlerinin havaalanının giriş bölgesinde olmadığını belirterek, şeklinde konuştu. Haşimi, ülkedeki Türk askerlerinin de güvende olduğunu, onlara karşı olumsuz bir adım olmadığını kaydetti.

DÜNYA
Macron'dan Afganistan açıklaması: Terörizmin barınağı haline gelmemeli

ESKİSİ GİBİ DEĞİLLER

DÜNYA
Taliban'dan ilk mesaj: Türkiye ile iyi ilişkiler istiyoruz

SADECE BİR ŞEHİR DİRENDİ

Kabil’de yaşayan ve gelişmelere şahitlik eden Savunma ve Stratejik Araştırmalar Uzmanı Abdul Khabir Marzban, ülkedeki durumu Yeni Şafak’a anlattı. “42 yıldır çok olay görmüştük ama böylesini ilk defa yaşıyoruz” diyen Marzban, şunları kaydetti: “20 yıllık Eşref Gani yönetiminde suç oranı yüksekti, halktan kopuktu. Eşref Gani iki yandaşıyla birlikte ülkeden kaçtı. Yönetimi bırakacakları belliymiş zaten. 300 binden fazla askerimiz vardı. Başta savaşıyorlardı. Yönetim hiç ilgilenmedi. 38 vilayette sadece bir şehir direndi. Direkt silahları Taliban’a verdiler. ABD ile yapılan anlaşma böyleymiş demek ki. Madem böyle bir anlaşma vardı, kan dökülmeseydi bari”

GÜNDEM
Sınır hattında 7/24 takip: Hem elektronik hem fiziki koruma

İLK ŞOK ATLATILDI

Türk güçleri yardım ediyor

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Kabil Havaalanında tüm askeri ve sivil uçuşların durdurulduğunu bildirdi. Kirby, “ABD askeri güçleri, bölgeyi insanlardan temizlemek (!) için Türk ve diğer uluslararası güçler ile çalışıyor. Bunun ne kadar süreceğini bilmiyoruz” dedi.