Avrupa’nın en uzun süreli anlaşmazlıklarından birinin çözümünde, Yunanistan ve Makedonya isim anlaşmazlığında, imzalar dün atıldı.
1991’de Yugoslovya’dan bağımsızlığını ilan eden Makedonya’nın ismi ile ilgili 27 yıldır süren anlaşmazlığın aşılması için Atina ve Üsküp hükümetleri arasında bugün bir ön anlaşma imzalandı. Anlaşmaya göre ülkenin adı “Kuzey Makedonya” olacak. Ancak anlaşmaya meclislerin onayı gerekiyor.
Ayrıca Makedonya’da halkoylaması yapılacak. Halkoylamasının eylülde yapılabileceği belirtiliyor. Anlaşmanın imzalanmasıyla Makedonya’nın NATO ve Avrupa Birliği’ne üyelik yolunun açıldığı belirtiliyor.
Milliyetçiler tepkili
Yunanistan ve Makedonya’nın vardığı isim anlaşması, hem Üsküp’te hem de Atina’da milliyetçi çevrelerin tepkisi çekiyor. Anlaşmaya karşı çıkanların başında Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov geliyor. İvanov’un anlaşmanın yürürlüğe girmesini engellemek için veto yetkisini kullanması bekleniyor.
Makedonya’daki milliyetçi muhalefet de anlaşmayı “şartlı teslim” olarak nitelendiriyor. Anlaşmaya Atina’da da sert tepki var. Yunan Başbakan Çipras milliyetçi çevreler tarafından “ihanet”le suçlanırken, Atina da gösteriler düzenleniyor.