Lozan masaya sürüldü: Türkiye, Doğu Akdeniz'de provokasyonu alışkanlık haline getiren Yunanistan'a karşı Lozan kartını açtı

Akdeniz ve Ege’de tahrike hız veren Atina’ya karşı ‘Lozan’ kartı açıldı. Türkiye, gayri askeri statüdeki Sakız Adası’nda tatbikat yapacağını ilan eden Yunanistan’ı, Lozan vurgulu Navtex’le uyardı: Sakız Adası’nın 1923 Lozan Barış Anlaşması ile belirlenen gayri askeri statüsü ihlal edilmiştir...

Talha Menteş
Oruç Reis

Türkiye, ’de seri provokasyona başlayan Yunanistan’a Lozan Anlaşması uyarısı yaptı. Bir yandan “Türkiye ile diyaloğa hazırız” mesajı verip diğer taraftan Doğu Akdeniz ve Ege’de provokasyona devam eden Yunanistan’dan bir adım daha geldi. Yunanistan, bir Navtex yayınlayarak gereği ‘gayri askeri statü’de bulunan Sakız Adası civarında askeri tatbikat yapacağını duyurdu. Limnos İstasyonu’ndan yayınlanan Navtex’te tatbikatın 20 Eylül’de yapılacağı ilan edildi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/09/16/12/31/resized_43c2a-156dd250resized_f0161b1655d2ckitasahanligimap07.jpg

DÜNYA
Oruç Reis’in yeni rotası Meis’in güneyi: Bakım sonrası yola çıkacak Oruç Reis bölgede 2 ay boyunca araştırma yapacak

TÜRKİYE’DEN KARŞI NAVTEX

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/09/16/12/35/resized_998ff-fe23fb53lozan2.jpg

Yunanistan’ın ilanına Ankara’dan anında karşılık geldi. İzmir istasyonundan yayınlanan bir Navtex’le Atina’nın ilanının geçersiz olduğu belirtildi. Navtex’te şu ifadeleri yer verildi: “LA08-206/20 numaralı Navtex mesajı ile Sakız Adası’nın 1923 Lozan Barış Antlaşması ile belirlenen gayri askeri statüsü ihlal edilmiştir.” 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Anlaşması’na göre Sakız Adası ‘gayri askeri’ statüde. Anlaşmaya göre adada askeri unsur bulundurulamayacağı gibi, askeri tatbikat da yapılamaz.

DÜNYA
Yunanistan'dan kriz çıkaracak adım: Navtex nedir, neden ilan edildi?

BU VURGU İLK KEZ YAPILDI

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/09/16/12/35/resized_5a34b-5b7e5de2lozan1.jpg

DÜNYA
Doğu Akdeniz'in tehlikeli adası Meis: Türkiye ve Yunanistan'ın tezleri ne?

SIRADA NOTA VAR

Marmara Üniversitesi Uluslararası Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selami Kuran da, Lozan vurgusunun, önümüzdeki dönemde Türkiye’nin hukuki ve diplomatik anlamda atacağı adımların habercisi olduğunu söyledi. Kuran şunları kaydetti: “Türkiye sahada gücünü devam ettirecek. Ama hukuki platformlarda bu meseleler ciddi bir şekilde gündeme getirilecek. Navtex’in ardından nota verilecek. Adaların eski durumuna dönmesi talep edilecek. O olmadığı Türkiye BM’ye müracat ederek silahlandırılan adalarda durum tespiti yapılmasını talep edebilir.”

DÜNYA
Yunanistan yeni provokasyona hazırlanıyor: Türkiye Akdeniz'deki doğu sınırlarında acilen MEB ilan etmeli

Yavuz için yeni Navtex

DÜNYA
Doğu Akdeniz'de tansiyonu yükseldi: Navtex nedir ve neden ilan edildi?

ADALAR TÜRKİYE'YE TESLİM EDİLMELİ

Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım ise Yunanistan’ın tatbikat ilan ettiği alanın egemenliği ve mülkiyeti ile karasuları, kıta sahanlığı, münhasır ekonomik bölgesi ve hava sahasının Türkiye’ye ait olduğunu söyledi.

Yalım şunları kaydetti:

İLK PROTESTO 1964’TE

“Yunanistan 1960’lı yılların başında Doğu Ege Denizi’ndeki adaları silahlandırmaya başladı. Türkiye, adaları silahlandırdığı için Yunanistan’ı ilk defa 29 Haziran 1964’de protesto etti. Mevcut durum itibarıyla Yunanistan’a kullanma hakkı verilen 9 adanın hepsi silahlandırılmıştır. Sakız Adası’na bir Yunan Mekanize Tugayı yerleştirilmiştir. Yunanistan’ın askeri tatbikat yaptığı Sakız Adası karasuları Türkiye’ye aittir. Yunanistan, Türk karasularında askeri tatbikat yaparak anlaşmaları açık bir şekilde ihlal ediyor. Yunanistan ateşle oynuyor! Adalara askeri birlik yerleştiren Yunanistan, Kuzey Ege Denizi’ndeki adaların kullanma hakkını kaybetmiştir. Yunanistan, 9 adadaki askeri birlikleri ile vatandaşlarını ana kıtasına tahliye ederek boşaltmalı ve adaları Türkiye’ye teslim etmelidir.”