Küçük despot

Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Batı kontrolünde korku imparatorluğu kurdu. 2017 yılında saray darbesiyle binlerce muhalif ve rakip ismi hapse atarak servetlerine el koyan Selman, Batı medyası tarafından “reformist” ilan edildi. Selman, 2018 yılında kritik görüşmeler yaptığı Washington, Londra ve Paris’te kırmızı halılarla karşılandı.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, korku imparatorluğu kurdu.

Batı başkentlerinde kırmızı halılarla karşılanan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, korku imparatorluğu kurdu. 2017 yılında saray darbesiyle muhalif ve rakiplerini hapse atarak servetlerine el koyan Muhammed bin Selman, 2018 yılında kritik görüşmeler yaptığı Washington, Londra ve Paris’te ‘büyük reformcu’ olarak alkışlandı. Batılı medya kuruluşlarının yere göğe sığdıramadığı Muhammed bin Selman, Le Point dergisi tarafından, “Kudüs, Ortadoğu ve Suudi Arabistan’ı değiştiren adam’ sözleriyle övüldü. Washington Post, The New York Times, Financial Times gibi gazeteler ve The New Yorker, The Economist, Time, Newsweek gibi dergiler ise adeta Veliaht Prensin tanıtım (PR) dairesi gibi hizmet verdi. Öyle ki Kasım 2017’de Suudi Arabistan’daki toplu gözaltılar ve tutuklamalardan yalnızca birkaç hafta sonra The New York Times yazarı Thomas L. Friedman, Selman’la yaptığı geniş röportajı “Suud Baharı’nın habercisi” olarak dünyaya duyurdu. Batı medyasının oluşturduğu “reformcu prens” imajı, bu yılın başında Veliaht Prensin İngiltere ve ABD ziyaretleriyle siyasi alanda da pekiştirildi.

LOBİLERLE EL SIKIŞTI

İngiltere ziyareti öncesinde The Telegraph gazetesine mülakat veren Suudi Prens teröristlerin kendi ajandaları doğrultusunda çalıştıklarını söyleyerek İngiltere’ye “İslamı modernize etmek için birlikte çalışmamız gerekiyor” diye seslendi. O dönem İngiltere Dışişleri Bakanı görevini yürüten Boris Jonhson, Muhammed bin Selman için “desteğimizi hakediyor” ifadelerini kullandı.

AIPAC’IN HOŞGÖRÜ TİMSALİ!

İngiltere ziyaretinin ardından ABD’ye geçen Suudi Veliaht’ın, ABD’deki en büyük Yahudi lobisiyle görüşmesine de AIPAC, Başkanlar Konferansı, Kuzey Amerika Yahudi Federasyonları, ADL, AJC ve B’nai B’rith katıldı. AIPAC’ın Mart ayındaki 2018 yıllık konferansı Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) destek şovuna döndü. Yahudi yetkililer yere göğe sığdıramadıkları Selman ve BAE liderlerini “hoşgörü” timsali ve terörle mücadele ortağı olarak ilan etti.

DERİN ABD’DEN DESTEK

Washington’dan Boston ve New York’a geçen Selman, ABD dış politikasının en önemli isimlerinden Henry Kissinger, eski Başkan Bill Clinton, eski first lady, Dışişleri Bakanı ve başkanlık adayı Hillary Clinton, New York Senatorü Chuck Schumer, eski New York Belediye Başkanı milyarder Michael Bloomberg’le de bir araya geldi. Eski ABD Başkanı Barack Obama, eski Dışişleri Bakanı John Kerry, eski komutan, eski CIA Direktörü David Petraeus, eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ı da programına alan Suudi Veliahtı, eski Başkan George W. Bush’u Teksas’taki çiftliğinde ziyaret etmeyi de ihmal etmeyecek.

TANITIM FIRTINASI!

20 Mart’tan 8 Nisan’a kadar çalmadık kapı bırakmayan Selman bundan sonra Houston, Seattle, San Francisco ve Los Angeles’da medya patronları ve mensuplarıyla buluştu.

Bu isimler arasında New York Times köşe yazarı Thomas Friedman, medya baronu Rupert Murdoch, The Atlantic dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Jeffrey Goldberg, New York Times, Washington Post, Wall Street Journal, Los Angeles Times bulunuyor.

Selman’ın görüşme programında teknoloji devlerinin patroları da yer aldı. Bill Gates, Elon Musk, Peter Thiel, Apple CEO’su Tim Cook, Microsoft, Boeing, Amazon, Uber, Walt Disney ve Lockheed Martin’in CEO’ları Selman ile fotoğraf karesine girdi.

Derin Ekonomi yılın dergisi oldu

Afrika’nın altınınaelmasına ne oldu?