Türkiye'nin deprem tarihi: Türkiye'deki en büyük depremler listesi

Türkiye deprem haritası ve son 100 yılda olan büyük depremler listesi haberimizde. Türkiye, yerkabuğundaki fay hatlarının kesiştiği ve aktif tektonik plakaların bulunduğu bir coğrafyada olduğu için sıklıkla depremlere maruz kalmaktadır. Yer kabuğunun ve mantosunun hareketi sonucu oluşan deprem, yer kabuğundaki plakalar arasındaki çatlaklar ve kaymalar nedeniyle meydana gelmektedir. Ülkemiz tarih boyunca farklı illerde büyük depremlere maruz kalmış can ve mal kayıpları yaşamıştır. Peki yakın tarihte Türkiye'de en büyük depremlerin listesi nedir? İşte son 100 yılda olan büyük depremler listesi.

Türkiye'nin deprem tarihi

Ülkemiz coğrafi konumu nedeniyle tarih boyunca şiddetli depremlere maruz kalmıştır. 6 Şubat Pazartesi saat 04.17’de Kahramanmaraş Elbistan ilçesinde meydana gelen ve 10 ilimizde büyük hasarlar ve can kayıplarına sebep olan deprem ülke tarihinde ve dünyada en yıkıcı deprem olarak kayıtlara geçmiştir.

TÜRKİYE’DE YAŞANAN EN BÜYÜK DEPREMLER

2000 YILI ÖNCESİ YAŞANAN BÜYÜK DEPREMLER VE ŞİDDETLERİ

TÜRKİYE DEPREM FAY HATTI HARİTASI HAKKINDA BİLGİ

En son 1996 yılında yürürlüğe giren Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yenilenmiş, 18 Mart 2018 tarih ve 30364 sayılı (mükerrer) Resmi Gazete’ de yayımlanmıştır. Yeni harita 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Proje, Başkanlık tarafından yürütülmekte olan Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) kapsamında desteklenmiştir. Ayrıca, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından da destek verilmiştir.

TÜRKİYE'DE KAÇ TANE FAY HATTI VAR?

Jeolojik olarak en aktif deprem kuşağı üzerinde yer alan Türkiye'de; Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere 3 adet fay hattı bulunmaktadır.

Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Hattı ve Batı Anadolu fay hattı olmak üzere toplamda 3 büyük fay hattı bulunuyor. Uzmanlar özellikle Kuzey Anadolu fay hattına dikkat çekiyor.

BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

ÖZGÜN
Dünyada en çok deprem olan ülkeler

ÖZGÜN
Depremde evin en güvenli yerleri

ÖZGÜN
Deprem Anında Yapılması Gerekenler