On bir ayın sultanı Ramazan evlerimize konuk oluyor. Özellikle sahurda yenilecek yiyecekler enerjik kalmamızı ve tok kalmamızı sağlayacaktır. Ramazan ayında beslenme problemleri, uzun süre aç kalmak, beslenme şeklinin ve saatlerinin değişmesi, hareketin azalması, yemeklerden hemen sonra yatılması gibi nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Uzmanlara göre, iyi bir sahur yemeğinin sağlık açısından makul ve yararlı olması gerekir. Peki, sahurda bizleri tok tutacak yiyecekler neler ve sahurda ne yenilir?
RAMAZAN AYINDA TOK TUTAN BESİNLER
Sahurda yapılacak besin tercihi doğru yapılmalıdır ve sahur mutlaka atlatılmaması gereken bir öğündür.
Zeytin
Zeytin sahurda yenmesi gereken yiyecekler arasında. Sindirim sistemine yardımcı olan zeytin, tok tutması ile de sahur sofralarının en gözde besinleri arasında bulunuyor. Sahurda birkaç tane zeytin tüketmeyi unutmayın.
Çorba
Tokluk hissinizi hemen sağlayacak, yaz sebzeleri ile hazırlanmış mercimek çorbası veya soğuk ayran aşı çorbası tavsiye edilen seçimler.
Yumurta
Sahur zamanında vazgeçilmez besinlerden olan yumurta, tok tutan besinlerin başında geliyor. İster rafadan ister sahanda olsun ama sahurda mutlaka yumurta yemeye özen gösterin.
Çörekotu
Sağlıklı yağlar açısından zengin olan çörekotu, salata veya yoğurtla birlikte tok tutucu özelliğini gösteriyor. Çörekotu ayrıca mide sorunlarına da birebir.
Çavdar ekmeği
Çavdar ekmeği hem bağırsak dostu olması ile hem de tok tutması ile sahurda tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor.
Süt
Çay ve kahve yerine sahurda süt içmek hem rahat uyumanızı sağlar hem de size gerekli proteinleri sağlayarak, gün boyu tok hissetmenize de yardımcı olur.
Yoğurt
En besleyici gıdalardan biri olan yoğurt uyku problemlerine iyi gelir. Yoğurt aynı zamanda sizi tok tutarak acıkmanızı önleyici bir etki gösterir. Yoğurdunuzun içine bir çay kaşığı tarçın ekleyerek kan şekerinizi de dengeleyebilirsiniz.
Peynir
Protein yönünden besleyici olan peynir, sahurda tok hissetmenizi sağlar. Sahurda iki dilim peynir yiyerek açlık sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.
BİR DİĞER SAĞLIKLI SAHURDA TÜKETİLMESİ GEREKEN BESİN ÇEŞİTLERİ
Yulaf
Mevsim Yeşillikleri
Yağlı Tohumlar – Çiğ Kuru Yemişler
Tarçın
Tam Tahıllı Ekmek