Yeni Şafak muhabiri Dark Web’de iz sürdü: Benim de kişisel verilerim satışta

533 milyon Facebook kullanıcısının verileri daha çok hackerlerin kullandığı Dark Web’te satışa çıktı. Türkiye’den 20 milyondan fala kişinin bilgileri için 500 ila 2 bin dolar arasında pazarlıklar dönüyor. Ben de Dark Web’e girip kişisel verilerimin peşine düştüm. Kısa bir çalışmanın ardından verilere ulaştım. ‘Doğanburak29’ adlı Facebook hesabında bulunan tüm bilgilerim karşımdaydı. Liste isim ve soy isme göre sıralanıyor. Satışta olan verilerim arasında telefon numaram, şehir ve hatta konum bilgim de bulunuyor maalesef.

Burak Doğan
Fotoğraf: Arşiv

Dünya Facebook’tan çalınan kişisel verileri konuşurken hackerlar çoktan hareket geçti. 106 ülkeden 533 milyon Facebook kullanıcısının verileri hackerların illegal işlerinde kullandığı yalnızca özel bir web tarayıcısı ile erişilebilen Dark Web’de satışa çıkarıldı. Dark Web’e giriş yaparak satışa çıkarılan bilgilerin peşine düştüm.

7 BİN DOLARA ALINIYOR

TEKNOLOJİ
Yemeksepeti CEO'su Aydın'dan 'hacklenme' açıklaması: Çok üzgünüm

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/04/07/05/44/resized_cc7b5-a2138c6cfacebook1.jpg

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/04/07/05/45/resized_c98a2-4da5aedeburakbilgi.jpg

TELEFONUM DA VAR

Dark Web’de kendi verimize ulaşıp ulaşamayacağımızı da test ettim. Kısa bir çalışmanın ardından verilere ulaştım. ‘Doğanburak29’ adlı Facebook hesabında bulunan kişisel verilerimin listede olduğunu gördüm. İsim ve soy isme göre kategorize edilmiş listede, telefon numarası, şehir ve konum bilgilerimin de yer aldığını belirledim.

BTK BİLGİ İSTEDİ

TEKNOLOJİ
Banka hesabının çalınması gibi

ZOR PAROLALAR SEÇİN

Oltalama saldırılarına karşı dikkatli olunması uyarısında bulunan Sayan, veri ihlali sonrası e-postalara veya telefon numaralarına gelen mesajlardaki linklere, e-postaya gelen zararlı içeriklere karşı tedbirli davranılmasının önem taşıdığını ifade etti. Sayan, tahmin edilmesi zor parolaların kullanılmasını gerektiğinin altını çizerek, doğum tarihi, yakın kişi isimleri, telefonun son hanesi, ardışık sayılar, klavyedeki ardışık tuşların parolalarda kullanılmaması uyarısını yaptı.

İKİ AŞAMALI DOĞRULAMA

Teşekkür bekliyormuş

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/04/07/05/42/resized_73a62-85d08d32logo.jpg