Türk bilim insanlarından koronaya karşı önemli hamle: Taşınabilir fototerapi cihazıyla evde 'mavi ışık' tedavisi dönemi başlıyor

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesindeki bilim insanları, yerli ve milli taşınabilir fototerapi cihaz geliştirdi. Bu sayede sarılığı olan bebekler, hastaneye yatırılmadan evlerinde "mavi ışık" tedavisi alabilecek. Cihazın özellikle yeni tip koronavirüsle mücadele sürecinde salgının yayılmasının önlenmesine büyük katkı sunması bekleniyor.

Tamamen yerli ve milli cihaz, yeni tip koronavirüsle mücadelede de kullanılacak.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesindeki bilim insanları, sarılığı olan bebeklerin hastaneye yatırılmadan evlerinde "mavi ışık" tedavisi alabileceği yerli ve milli taşınabilir fototerapi cihaz geliştirdi.

Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Canpolat ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Aygen Yılmaz, yenidoğanlarda görülen sarılık hastalığının tedavisinin evde yapılabilmesi için çalışma yürüttü.

Yapılan analizlerde, cihazın hastanelerde uygulanan standart fototerapi cihazıyla eşdeğer şekilde çalıştığını tespit eden ekip, sonuçlarını uluslararası bilimsel bir dergide yayımladı.

TEKNOLOJİ
Taşınabilir fototerapi cihazıyla evde 'mavi ışık' tedavisi dönemi

"Standart fototerapi cihazıyla eşdeğer çalıştığını gösterdik"

Prof. Dr. Canpolat yaptığı açıklamada, yenidoğanlarda bazen sarılık meydana geldiğini, hastanelerde kuvöz içinde mavi ışık tedavisi uygulandığını ancak salgın sürecinde ailelerin hastaneye gitmekten tedirgin olabildiğini söyledi.

Bu süreçte bazı ailelerin evde mavi ışık tedavisi istediğini aktaran Canpolat, "Bu cihaz, hastanelerin ve sağlık kuruluşlarının yanı sıra evde fototerapi imkanı sağlıyor. Cihazın bilimsel çalışmasını yaptık. Standart fototerapi cihazıyla karşılaştırdık, hastalar üzerinde deneme yaptık. Standart fototerapi cihazıyla eşdeğer çalıştığını gösterdik." dedi.

Cihazın çantayla taşınıp, evde yatak üzerine kolayca kurulabildiğini anlatan Canpolat, hemşireye veya yardımcı personele gerek kalmadan talimatları okuyarak, kolayca kullanılabildiğini ifade etti.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/05/06/07/48/resized_18d7a-1129_tur_picture_20200505_21419478_21419472.jpg

"Güvenlikli bir cihaz, gözlük olmadan çalışmıyor"

Canpolat, çocuğun gözünün korunması için yerleştirdikleri gözlüğü hastanın takmadan cihazın çalışmadığını, güvenliğin ön planda olduğunu bildirdi.

Ankara, İstanbul, İzmir ve Kayseri'den cihazı isteyenlerin olduğunu vurgulayan Canpolat, seri üretim için talep gelmesi halinde bilimsel destek sunacaklarını aktardı.

Canpolat, cihazı satın almaya gerek olmadığını söyledi. Kiralama yönteminin daha ekonomik olduğunu belirten Canpolat, şöyle konuştu:

Daha yaygın kullanımı için seri üretime geçilmesi gerektiğine değinen Canpolat, "Koronavirüs nedeniyle hastanedeki yoğunluğun azalmasına ve salgının yayılmasının önlenmesine katkı sunacağına inanıyoruz. Her kullanımdan sonra dezenfekte edilmektedir. Kullananların da evde cihazı alkollü bezle silmesi yeterlidir." ifadesini kullandı.

HAYAT
Hepatit C ilaçlarının Kovid-19 tedavisinde potansiyel adaylar olduğu belirlendi

KORONAVİRÜS
Dünya Sağlık Örgütü: ABD, Kovid-19'un Vuhan laboratuvarından çıktığı iddiasına kanıt sunmadı

KORONAVİRÜS
Çin, koronavirüsün Vuhan'daki labotuvardan çıktığı iddialarına kanıt istiyor