iPhone X’in maliyeti belli oldu

Apple'ın 10. yıl bombası iPhone X'in maliyeti belli oldu. iPhone 7'nin maliyetinin yaklaşık 2 katına mal edilen telefonu Apple, yüzde 58.8'lik kâr oranıyla satıyor. İşte iPhone X'in maliyet ve kâr oranına ilişkin detaylar...

Haber Merkezi Yeni Şafak
3 Kasım'da ABD'de satışa çıkacak iPhone X'in 64GB'lik modeli için 999, 256GB'lik modeli için 1149 dolar isteniyor.

ABD’li teknoloji devi Apple’ın bu hafta 10. yıla özel tanıttığı iPhone X, teknoloji gündemine bomba gibi düşmüştü. iPhone X, tasarımı ve teknik özellikleriyle birçok kişi tarafından oldukça beğenilse de, dudak uçuklatan satış fiyatı nedeniyle eleştirilerin hedefi olmuştu. Apple, iPhone X’in ABD’de 999 dolardan başlayan fiyatlarla satışa çıkacağını açıklamıştı.

Apple'ın 10. yıla özel tasarladığı iPhone X
ABD'li teknoloji lideri Apple, dün akşam tabiri caizse gövde gösterisi yaptı ve 3 yeni iPhone tanıttı. Herkes iPhone 7s beklerken Apple, bu modeli atladı ve iPhone 8, 8 Plus ve 10. yıla özel tasarladığı iPhone X'i gün yüzüne çıkardı.

iPhone X’in maliyetinin ortaya çıkmasıyla, Apple’ın neden bu kadar yüksek fiyat politikası izlediği de anlaşılmış oldu. Zira iPhone X’in bileşenleri, iPhone 7’nin yaklaşık 2 katı kadar pahalı. İşte iPhone X bileşenlerinin Apple’a maliyeti:

Gördüğümüz üzere telefonun maliyeti 412 doları buluyor. Fiyatın bu kadar yüksek olmasında hiç şüphesiz Samsung’dan 80 dolara alınan OLED panelin payı büyük.

412 dolara mal edilen iPhone X, yüzde 58.8’lik kâr oranıyla 999 dolardan satışa sunuluyor. Geçtiğimiz yıllara baktığımızda, iPhone 7’nin kâr oranının yüzde 68, iPhone 6s’in ise yüzde 70’in üzerinde olduğunu görüyoruz.

Yani iPhone X’in fiyatı, Apple’ın kâr politikasına baktığımızda makul görünüyor. Yine de cihazın ülkemize 5,500 ila 6 bin TL arasında giriş yapacak olması, Apple’ın bu noktada bir hayli eleştirilmesine neden oluyor.

İşte iPhone 7'nin şaşırtan maliyeti!

iPhone X satın almamak için 5 neden!

Yeni iPhone’ların fiyatları belli oldu

İşte Apple'ın yeni iPhone modelleri