4 HDP’linin mazbatası tehlikede

KHK ile kamudan ihraç edildiği halde 31 Mart’ta aday olup, bölgelerinde en yüksek oyu alan 4 HDP’linin durumu kritik. Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde öğretmenlikten atılan Zeyyat Ceylan’a mazbata verilmemesi için YSK’ya başvuru yapıldı. Van’ın Tuşba, Edremit ve Çaldıran ilçesindeki adaylar da aynı durumda.

Osman Özgan
Zeyyat Ceylan, öğretmen olarak görev yaparken çıkarılan KHK ile ihraç edilmişti.

Yerel seçimleri önde tamamlayan HDP’li 4 adayın KHK ile ihraç edildiği ortaya çıktı. HDP, en güçlü olduğu Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi ile Van’ın Tuşba, Edremit ve Çaldıran ilçesinde şok yaşayabilir.

KHK ile kamudan ihraç edildiği halde 31 Mart yerel seçimlerinde aday olup bölgesinde en yüksek oyu alan HDP’nin 4 adayının durumu, yeni bir tartışmayı gündeme getirdi. Bu adayların mazbatalarını alıp alamayacağı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla netleşecek.

4 İSİM KHK İLE İHRAÇ EDİLDİ

HDP’nin Diyarbakır’da en güçlü olduğu yerlerden birisi olan Bağlar Belediye Başkanlığı seçiminde en yüksek oyu alan Zeyyat Ceylan, öğretmen olarak görev yaparken çıkarılan KHK ile ihraç edildi. Yine Van Tuşba’da seçimi önde tamamlayan Yılmaz Berki, Edremit’te Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ve Çaldıran’da Leyla Atsak’ın KHK ile ihraç edildiği ortaya çıktı.

GÖREV İKİNCİ ADAYA

Söz konusu isimlerin ihraç edilmeleri nedeniyle mazbatalarını alamayacağına ilişkin itirazlar yapıldı. Bu itirazlardan biri, Bağlar Belediye Başkanlığı seçiminde ikinci en yüksek oyu alan AK Parti’nin adayı Hüseyin Beyoğlu tarafından YSK’ya yapıldı.

Beyoğlu’nun itiraz dilekçesinde, OHAL kapsamında alınan tedbirlere dikkat çekilerek, “Kamu görevinden çıkarılan kişilerin, mahkumiyet kararı aranmaksızın rütbe veya memuriyetleri alınır ve bu kişiler görev yaptıkları teşkilata yeniden kabul edilmezler, bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemezler, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemezler. İzah edilen nedenlerden dolayı HDP’nin adayı Ceylan’ın en yüksek oyu almasına rağmen seçilme yeterliliğine sahip olmaması nedeniyle mazbatanın en yüksek ikinci oyu alan adaya verilmesi hususunda gereğini arz ederim” denildi.

YSK GÜNDEMİNDE

İtirazın ardından gözler, nihai kararı verecek YSK’ya çevrildi. YSK’nın başvuruları gündemine aldığı öğrenildi. Kurul’un en kısa sürede kararı vermesi beklenirken, kararla mazbatayı hangi adayın alıp almayacağı da netleşmiş olacak. Öte yandan, söz konusu dört ilçede de ikinci yüksek oyu alan isimler, AK Parti’nin adayı olarak seçimde yarışmıştı.

SEÇİM
Patron YSK

GÜNDEM
Üç ilçenin altyapısı sil baştan

SEÇİM
İstanbul'da bütün oylar sayılsın