Yeni normalin 4 kuralı: Kalabalık oluşturmamak, mutlaka maske takmak, sosyal mesafeyi korumak ve hijyene uymak

Kovid-19 ile mücadelede kritik eşiği aşan Türkiye AVM’ler ve berberleri açarak, sokak ve seyahat kısıtlamalarını da gevşeterek adım adım normal hayata geçiyor. Ancak yeni normalin olmazsa olmaz kuralları var: Kalabalık oluşturmamak, maske takmak, sosyal mesafeyi korumak ve hijyene uymak.

Haber Merkezi
Levent Yamanel

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Levent Yamanel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, normalleşme sürecini açıklarken ilk kez ifade ettiği ‘yeni normal’ döneminde uygulanacak kuralları anlattı. Prof. Dr. Yamanel, vatandaşların virüs tedbirleri kapsamında önlemlerini gevşetmemesi uyarısında bulundu.

AŞI VEYA İLACA KADAR DEVAM

Yamanel, “Kesinlikle bireysel kurallarımızı gevşetmememiz gerekiyor. Zaten alınan esnetme kararlarında da temel kurallar kaldı. Kalabalık oluşturmamak, mutlaka maske takmak, sosyal mesafeyi korumak ve hijyene uymak; yeni normalin kaçınılmaz 4 kuralı. ‘Yeni normal’ kurallarından aşının bulunup ya da çok etkin bir ilacın bulunup bağışıklığın global bir şekilde oluşmasından sonra vazgeçilebilir. Ondan dolayı ‘yeni normal’ kurallarını bu süreye kadar korumamız gerekir” diye konuştu.

YENİ PİKLER GÖREBİLİRİZ

Hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını dile getiren Yamanel, “Eğer etkin bir aşı ya da etkin bir tedavi yöntemi bulunamadıktan veya global bir bağışıklık olmadıktan sonra bizim mutlaka AVM’ler de açılsa, okullar da açılsa mutlaka sosyal mesafeyi korumamız lazım, izolasyona, maske takmaya ve hijyen kurallarına dikkat etmemiz lazım. Eğer biz bu temel kurallara uyarsak herhangi bir artış olacağını düşünmüyorum. Ama bu temel kuralları gevşetirsek o zaman yeni pikler ve vaka sayılarında artış görebiliriz” dedi. Vaka ve ölüm oranlarındaki düşüşe dikkat çeken Yamanel, “Bu doğrultuda yoğun bakıma giren hasta sayılarımız, entübe hasta ve vefat eden hasta sayılarımız azalıyor. Bunlar çok mutluluk verici şeyler. Bunlar artık piki, platoyu gördüğümüz, azalma evresine girdiğimizi gösteren bulgular. Bu durum mutluluk verici; fakat bunun rehavet yaratmaması gerekiyor. Mutlaka tedbirlere devam etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

KORONAVİRÜS
Uyarılara rağmen İstiklal Caddesi yine kalabalık

YAKIN ZAMANDA OLACAK

Mücadelede ilk dönemi tamamladık

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/05/07/12/20/resized_6410a-8f02054ckocadekupe.jpg

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Türkiye’miz koronavirüse karşı mücadelesinde ilk dönemi tamamlamıştır” dedi.

Koronavirüs Bilim Kurulu, koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede son durumu ve tedbirleri görüşmek üzere video konferans yöntemiyle toplandı. Toplantıda, Kovid-19 ile mücadelede son durum ile normalleşme sürecinde atılacak adımlar görüşüldü. Toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, açıklamalar yaptı. Toplantıda virüsün tanısı ile tedavi konusunda dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmeler değerlendirildiğini ifade eden Bakan Koca şunları söyledi:

İLK DÖNEMİ TAMAMLADIK

GÜNDEM
Sağlık Bakanı Koca: Türkiye çapında 150 bin kişi örneklem yöntemiyle taranacak

KONTROL ALTINA ALDIK

“Bu hafta ilk kez iyileşen hasta sayımız, mevcut koronavirüs hasta sayımızı aştı. Salgını kontrol altına aldığımızın kanıtıdır. Türkiye koronavirüs ile mücadelesinde birinci dönemi tamamlamıştır. Bunun altını çizmeye çalıştım. İkinci dönemin ilk günlerindeyiz. Tedbirlere uymak başarının garantisidir. Tedbirsiz davranmak koronavirüsün ortadan kalktığını varsaymaktır. Virüsü taşıyan insanların tamamının izole olduğunu düşünmek büyük yanılgıdır. Virüs şu an aramızda dolaşmaya devam ediyor. Virüs bindiğiniz asansörde, beklediğiniz durakta, markette, kalabalık caddede karşınıza çıkabilir. Bunu bilemezsiniz. Hiç tanımadığını taşıyıcıdan hastalığı alabilirsiniz. Salgın kontrol altına alınmıştır, virüs ile ilgili gerçekler değişmemiştir.”

GÜNDEM
Sağlık Bakanı Koca: Salgın kontrol altına alınmıştır ama virüsle ilgili gerçekler değişmemiştir

EN BÜYÜK ORTAK OLAY

SAĞDUYU GÖSTERMELİYİZ

“Normal hayata dönüş tüm dünyada yanlış bulunmaktadır. Biz bu fikri benimsemek zorundayız. Normale dönüş konuşulsa da esasında normale dönmüyoruz. Yeni hayatın normalini oluşturuyoruz. Yeni normal için sağduyu ve motivasyon göstermeliyiz. Salgın hastalık karşısındaki kazanımlarımızı korumalıyız. Birinci dönemde hedefimiz hastalığı kontrol altına almaktı. Bazı kısıtları gevşettiğimiz yeni döneme isim vermeyi önemli buluyorum. Bu isim kontrollü sosyal hayattır.”

GÜNDEM
Sağlık Bakanı Koca: Mücadelemiz için fikir verecek isim 'kontrollü sosyal hayat'tır

İKİNCİ DÖNEMİN STRATEJİSİ

“Kontrollü sosyal hayat ikinci dönemin stratejisidir. Özgür ama tedbirli bir yaşam tarzına geçiyoruz. Kuaföre gidebileceğiz ama önlemlerin alınıp alınmadığına bakacağız. İşimize gidebileceğiz ama yoğunluğa, mesafeye bakacağız. Birincisi dışarı çıkmamız gerekiyorsa maske kullanacağız. Sosyal mesafeyi dikkatli bir şekilde ayarlayacağız. Virüsün solunum ile bulaştığı kesindir. Sosyal mesafesiz maske virüsten korumaya yeterli olmayacaktır. İkisi birbirini tamamlayan iki unsurdur.”

HEDEF 0 VAKADIR

Restoranlar açılmayacak

Bakan Koca AVM’lerin açılması ve restoran ve kafelerin durumuna ilişkin soruya şu cevabı verdi: “Bilim Kurulu ya da bakanlığın ya da hükümetimizin AVM’lerin kapatılmasıyla ilgili herhangi bir kararı olmamıştır. İşletmelerin kapatılmasıyla ilgili kararı olmuştur. AVM’lerin kapatılmasıyla ilgili herhangi bir karar olmadı. Açılması için de bir kararın gelmesi gerekmiyordu, zaten açıktı. İşletmelerin kendisi bunu sürdürmedi. AVM’leri kendileri kapatmıştı. Şu süreçte kuaför, berberler açılmış oldu. Esaslar yayınlanıyor olacak. Giyim evleri ve züccaciyelerin açılmasıyla ilgili de rehber yayınlanacak. Restoranlar, kafeler, lokantalar AVM’ler işletmeleri açıyor olsalar da bu işletmeler kapalı olmaya devam edecek.”

Bunun için erken

GÜNDEM
Fahrettin Koca'dan maske açıklaması: Tavan fiyatı belli olan vatandaşın kolay erişebilir olduğu bir dönem olacak

İyileşenler 78 bini buldu

GÜNDEM
İçişleri Bakanlığından sokağa çıkma istisnalarına ilişkin genelge