Yarım saatte 94 PCR testi

Ankara Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 94 kişinin PCR testi yarım saat içinde sonuçlanıyor. Hastanede vaka sayılarının az olduğu dönemde günlük 1000, tavan yaptığı dönemde ise ortalama 4 bin PCR testi yapıldı.

Haber Merkezi
Arşiv

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki moleküler mikrobiyoloji laboratuvarı, Kovid-19 teşhisinde en kritik aşama olan PCR testlerini sonuçlandırabilmek için yoğun bir mesaiyle çalışıyor. Vaka sayılarının az olduğu dönemde günlük ortalama 1000, çok olduğu dönemde ise ortalama 4 bin PCR testinin sonuçlandırıldığı hastanede testlerle ilgili yürütülen süreçleri adım adım görüntüledi. Başvuru yapan vatandaşlardan sürüntü alınması sonrası numuneler moleküler mikrobiyoloji laboratuvarına götürülüyor. Belirtileri sebebiyle aciliyet taşıyan hastaların örneklerine kırmızı renkli barkod yapıştırılıyor. Testlerin esas analiz ve sonuçlanma süreci bu laboratuvarda gerçekleşiyor.

TEK SEFERDE 94 HASTA İNCELENİYOR

Mikrobiyoloji Uzmanı Doktor Fatih Ocak, numunelere önce ön test işlemlerinin yapıldığını, bu işlemden geçenlerin ise test sonuçlarının ortaya çıktığı cihaza alındığını anlattı. Ocak, “94 hastanın testini cihaza yüklüyoruz. Ortalama 35-36 dakikalık süre sonunda 94 hastanın testi sonuçlanmış oluyor. Sonuçlanan testler, uzman doktorlar tarafından değerlendiriliyor. Bilgisayarlarımıza düşen hasta sonuçlarını tek tek değerlendirerek, negatif veya pozitif olduğunu belirliyoruz. Çıkan sonuçları da Halk Sağlığı Yönetim Sistemine gönderiyoruz.” diye konuştu.

PCR TESTLERİ NEDEN BAZEN GEÇ SONUÇLANIYOR?

Doktor Ocak, “Hasta sayısının çok fazla olması gibi durumlarda ön işlemlerin süresi otomatikman uzuyor. Bazen hastaların sonuçlarında kesin pozitif veya negatif diyemediğimiz durumlar da olabiliyor, o zaman testin tekrar çalışılmasını istiyoruz. Söz konusu sebeplerle bazen testlerin sonuçlanma süreci uzayabiliyor.” Ocak, “Vaka sayılarının düşük olduğu dönemlerde hastanemizde günde ortalama 800-1000 arasında test çalışıyoruz. Çevre hastanelerde yapılan PCR testleri de bizim laboratuvarımıza gönderiliyor. Vaka sayıları arttığında ise bu sayı 4 binlere kadar çıkabiliyor.” dedi.

KORONAVİRÜS
Türkiye'nin 28 Ağustos koronavirüs tablosu açıklandı: Vaka sayısı düşüşte

KORONAVİRÜS
Rize zirvede Güneydoğu düşüşe geçti