İlk aşı yapıldı

Türkiye’de ilk koronavirüs aşısı yapıldı. Dünyanın dört gözle beklediği aşının, üretim öncesi son aşaması olan Faz3’e dahil edilen Türkiye’de toplam 10 bin gönüllü aşı olacak. Çin’de üretilen ve şimdiye kadar yan etkisi görülmeyen aşı Kovid-19 tedavisinde en umut veren ilaç olarak görülüyor.

Haber Merkezi
Koronavirüs aşısında tarihi bir aşama Türkiye’de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirildi.

Çin’de Ocak ayından bu yana 100’den fazla bilim insanının üzerinde çalıştığı koronavirüs aşısında nihayet son aşamaya ulaşıldı. Dünya Sağlık Örgütü’nün 3 Eylül tarihli açıklamasına göre koronavirüs aşı adayları içerisinde şu anda dünyada 8 firma Faz 3, yani aşının üretime geçilmeden önceki son aşaması olan binlerce kişilik gönüllü insan çalışmalarına başlamış durumda. Bunlardan biri de Çin merkezli Sinovac Biotech firmasına ait olan ve halk arasında ölü virüs olarak bilinen inaktif virüs aşısı.

KORONAVİRÜS
Türkiye'nin 16 Eylül koronavirüs tablosu: Ölü sayısı 63, vaka sayısı 1771

10 BİN GÖNÜLLÜYE UYGULANDI

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlı Dr. Fahrettin Koca’nın da Faz 3 denemelerine Türkiye’de de başlanacağı haberini verdiği aşının Faz 3 klinik araştırmalarına dünyadan toplamda 9 ülke dahil edilecek. Brezilya ve Bangladeş gibi vakaların çok yüksek oranda görüldüğü ülkelerde şimdiye kadar yaklaşık 10 bin gönüllüye aşı uygulandı. Türkiye’deki ilk uygulama ise Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde üç sağlık çalışanı ile başlatıldı. Faz 3 klinik araştırmaların Türkiye ayağında ilk etapta 25 merkezde yaklaşık 1200 gönüllüye aşı uygulanacak ve daha sonra bu sayı 10 binin üzerine çıkarılacak. Aşılamalar ve gönüllü takiplerinin 2,5 ay içerisinde bitirilmesi planlanıyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/09/16/11/19/resized_f7cb6-8f73dc3easi.jpg

İNSANLIK ADINA ÇOK ÖNEMLİ BİR KATKI

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, çok tarihi bir an yaşadıklarını vurgulayarak, “Koronavirüsün dünyayı kasıp kavurduğu bugünlerde insanlık adına çok önemli bir şeye katkıda bulunduğumuz için çok mutluyuz. Başka toplantılarda da söyledim, aşı geliştirmek kolay bir şey değil. Faz 1 ve Faz 2 çalışmalarını aşıyı geliştiren firmalar kendi ülkelerinde yaptılar. Ama Faz 3’ün hızla tamamlanması lazım. Çünkü dünyanın bu aşıya ihtiyacı var. Ve bu nedenle de bu işi yapma kapasitesi olan ülkelerle işbirliği yapılıyor. Türkiye’nin de bu ülkelerden biri olması bizi mutlu ediyor. Sadece Hacettepe değil, 25 merkezde bugünden itibaren öncelikle gönüllü sağlık personeli, sonra diğer vatandaşlarımız olmak üzere Faz 3 çalışması başlayacak” dedi.

KORONAVİRÜS
İngiltere Başbakanı Johnson'dan uyarı: İkinci bir karantina felaket olur

BÜYÜK BİR TİTİZLİKLE İNCELENİP ONAY ALINDI

Aşının Faz 3 araştırmaları için Türkiye’de önce lokal etik komitede, sonra Sağlık Bakanlığı etik komitesinde 2 aydır incelemelerin sürdüğünü belirten Ünal, “Bütün verileri, üretimi, yan etkileri, nasıl yapılacağı, her basamağı dikkatli bir şekilde incelendikten sonra uygulamaya geçilmesine karar verilmiş bir aşı adayıdır bu. Sağlık Bakanlığı da onayı da alındı” dedi. Ünal yerli aşı çalışmalarının da devam ettiğini ve yakında hayvanlar üzerinde çalışmaların başlayacağını da açıkladı.

KORONAVİRÜS
ABD’li bilim insanlarından koronavirüse karşı antikor müjdesi

GÖNÜLLÜLÜK ÜZERİNE YÜRÜTÜLÜYOR

Gönüllülere detaylıca bilgi verilerek onayları alındıktan sonra aşı uygulamasının yapıldığını vurgulayan Prof. Dr. Ünal sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu aşı çalışmalarında Faz 3’lerde plasebo ve kontrol grubunun olması çok önemli. Çünkü bazı kişilerde aşı yapıldığı zaman antikor oluşuyor ama hakikaten hastalığı engelliyor mu bunun cevabını arıyoruz. Faz 3’ün nedeni de bu.”

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/09/16/11/18/resized_09e01-66b4d61ddoktorlar.jpg

Bildirilmiş bir yan etki yok

Aşının Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ayağındaki Faz 3 klinik çalışmasını yürüten Prof. Dr. Murat Akova, çok önemli bir güne şahitlik edildiğine dikkat çekerek, “Umuyorum ki bu yapacağımız çalışmanın sonucunda da başarılı sonuçlar elde eder, Kovid’e karşı hep birlikte yaptığımız bu savaşta önemli bir katkıyı biz de buradan, Hacettepe’de sağlamış oluruz.”

Akova aşılarla ilgili en çok korkulan ve en çok merak edilen soruları da cevapladı: “Herkesin bilmediği ve merak ettiği konulardan bir tanesi şu: Aşı yaptığımız zaman acaba aşı hastalığı artıracak potansiyel yan etkiye sahip olabilir mi? Çünkü biz aşı ile kanda antikor yükselmesini bekliyoruz. Ama yükselen antikoru olan hastalar, gerçek virüsle karşılaşırlarsa acaba vücudunda aşırı bir reaksiyon verir ve ciddi bir yan etki ortaya çıkar mı? Hayvan çalışmalarında ve Faz 1 denemelerinde böyle bir şey gözlenmedi. Faz 2 aşaması henüz makale olarak yayınlanmadı ancak veriler var ve o verilerde de gördük bu şekilde bir yan etki söz konusu değil. Aşının yapıldığı gönüllerde de yüksek ölçüde antikor ürettiği görülüyor. Aşıyı sağlayan firma, dünyanın neresinde olursa olsun ciddi bir yan etki ortaya çıktığı zaman o çalışmanın yürütüldüğü bütün ülkelerdeki araştırmacıları uyarıyorlar. Böyle bir yan etki gördük dikkat edin diye. Şu ana kadar bildirmiş bu türden bir yan etki yok.”