Koronavirüs aşı çalışmalarında önemli aşamaya gelindi: İnsan deneyleri ekimde başlıyor 2021'de kullanılabilir

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, koronavirüs aşı çalışmaları hakkında yaptığı açıklamada, "Gelecek yıl içerisinde, erken aylarda bunun kullanılabilir hale gelmesi için gece gündüz çalışıyoruz. Bilim insanlarının bunu yapabilecek yetkinlikte ve istikrarda olduğunu da söylemek istiyorum" dedi. Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şaban Tekin de "İlk aşı için insan deneyleri en geç ekimde başlar diye planladık" dedi.

Arşiv

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, yeni tip (Kovid-19) aşı çalışmalarında önemli bir aşamaya gelindiğini belirterek, gelecek yılın ilk aylarında bunun kullanılabilir hale gelmesi için gece gündüz çalıştıklarını bildirdi.

AŞI ÇALIŞMALARINDA KRİTİK NOKTAYA GELİNDİ

Gebze'deki TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü'nde Kovid-19 Türkiye Platformunun aşı ve ilaç çalışmalarında gelinen son durumla ilgili açıklama yapan Mandal, mart ayında başladıkları ilaç ve aşı çalışmalarını daha önce mayıs ayında kamuoyuyla paylaştıklarını hatırlattı.

Mandal, mart ayında başlayan aşı çalışmalarının normalde 5 yıla yayılan bir süreci kapsadığına dikkati çekerek, bu çalışmalarda sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerden bu yana tüm araştırmacıların gece gündüz çalıştığını söyledi.

KORONAVİRÜS
Uzmanından koronavirüse karşı 'hareketsiz kalmayın' uyarısı: Maalesef daha ağır seyrediyor

Mandal, hem aşıda hem ilaçta Türkiye olarak dünyadaki var olan teknolojilerin aynısına sahip olduklarının altını çizerek, "Aynı zamanda dünyanın kullanmadığı özgün bir aşı üzerinde çalışıyoruz. Yine ilaçta da orijinal molekülden başlayarak dünyadaki ilk ilaçlardan birisini geliştiriyoruz. Bunlar bize neyi gösteriyor? Türkiye ilaç ve aşı geliştirme konusunda örnek, takip eden değil, takip edilen bir ülke olacak, aşı ve ilacı kullanan değil, kullandıran üreten bir ülke olacak." ifadelerini kullandı.

KORONAVİRÜS
Dünya Sağlık Örgütü'nden Rusya'nın aşı açıklamasına ilk yorum

8 AŞI VE 10 İLAÇ PROJESİ ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şaban Tekin de platform olarak 8'i aşı, 10'u da tedavi amaçlı ilaç olmak üzere 18 proje üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Kovid-19 Türkiye Platformu koordinatörü de olan Tekin, ilaç projelerinde ilk 2 ürünlerinin çıktığını ve birinin de ruhsatlandırıldığını aktararak, Türkiye için birlikte çalıştıklarını kaydetti.

KORONAVİRÜS
Rusya Devlet Başkanı Putin, koronavirüse karşı geliştirilen ilk aşının tescil edildiğini açıkladı

Aşı geliştirme çalışmalarının teknik bir süreç olduğuna dikkate çeken Tekin, şöyle devam etti:

KORONAVİRÜS
Bilim Kurulu üyesi Yamanel '3 nokta oldukça önemli' dedi uyardı: Aile içinde sosyal mesafeye dikkat etmemiz lazım

HER ŞEY YOLUNDA GİDERSE 2020'NİN SONUNA YETİŞEBİLİR

Sürecin teknik olması nedeniyle bazı aksaklıkların yaşanabileceğine işaret eden Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

Tekin, 8 aşıda 8 farklı teknoloji kullandıklarını dile getirerek, "Hepsi dünyayla yarışır ölçüde. Aynısı ya da benzer teknoloji onlarda da var. Hiç kimsenin düşünmediklerini düşündüğümüz modellerimiz ve uygulamalarımız var. Türkiye'de patentlenmiş, Türkiye'de geliştirilmiş olan moleküllerle yaptığımız aşı çalışmalarımız var." ifadelerini kullandı.

GÜNDEM
Sağlık çalışanlarına şiddet durdurulamıyor: Sosyal mesafe uyarısı yapan hemşirenin burnunu kırdı

GÜNDEM
İstanbul Esenyurt'ta yine aynı manzara, minibüsten 40 kişi çıktı

KORONAVİRÜS
Kayseri’de düğünlere yeni tedbirler: Üç saatle sınırlanacak, riskli kişiler alınmayacak

GÜNDEM
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nden 'korona yayan kaynana' yalanlaması: Hasta olduğunu bilmiyordu ve gizleme kastı yoktu