Restoranlar böyle açılacak: İşte ilk gün alınacak tüm önlemler ve uyulması gereken kurallar

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, restoran, lokanta, kafe pastane, börekçi, tatlıcı ve içerisinde yeme içme hizmeti sunan işletmelerin alması gereken önlemleri belirledi.

Fazlı Şahan
Fotoğraf: Arşiv

Bunlardan öne çıkanlar şöyle:

HİJYEN PROTOKOLÜ: İşletmelerinin faaliyetleri sırasında, ilgili kamu kurum veya kuruluşları tarafından ilan edilmiş olan tedbirlere tam olarak uyulmalıdır. İşletme genelinde Kovid-19 ve hijyen kurallarını/uygulamalarını kapsayan bir protokol hazırlanmalı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/05/31/11/54/resized_f46ac-f8a38295restoran8.jpg

HAŞERELER İÇİN PROTOKOL: Kovid-19 tedbirlerine yönelik mutfak temizliği ve gıda güvenliği protokolü, haşere ve zararlılarla mücadele protokolü hazırlanmalıdır. Sorumlu personelce protokole uyulması sağlanmalıdır.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/05/31/11/54/resized_caa8e-aef69953restoran9.jpg

ASANSÖRLERE İŞARET ÇİZGİSİ: Asansörlerin içine birer metre ara ile sosyal mesafe yer işaretleri yapılarak, toplam kapasitesinin üçte birini geçmemek kaydıyla kapasitesi belirlenmeli.

AYNI AİLEYE SOSYAL MESAFE YOK: Yemek salonları, giriş alanı ve holü, ilave salonlar gibi genel alan kullanımları ve açık alanlar dahil tesisin tamamı sosyal mesafe planına uygun olarak düzenlenmelidir. Sosyal mesafe ve oturma düzeni kuralları, aynı aileden olan veya bir grup olarak gelen misafirler arasında uygulanmaz.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/05/31/11/55/resized_5eeb7-090cf7bcrestoran7.jpg

ÇAY MAKİNELERİ KALKIYOR: Çay/kahve makinesi, su sebilleri, içecek makinesi gibi araçlar kaldırılmalı veya misafire servis elemanı aracılığıyla servis yapılmalıdır. Servis malzemeleri, mümkünse tek kullanımlık şeker, tuz, baharat, peçete kullanılmalıdır.

EKONOMİ
Kepenkler açılıyor: Yeni normalin ilk mesaisi bugün yapılacak