Mutasyon inaktif aşıyı etkilemiyor

Koronavirüsün mutasyona uğraması yayılma hızının yüksekliği nedeniyle tehdit oluşturuyor. Prof. Dr. Taner Demirer, inaktif (ölü virüs) aşının, mutasyona uğramış koronavirüsten etkilenmeyecek ya da en az etkilenecek aşı türü olduğunu söyledi. Uzmanlar, rehavete kapılmadan maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulması çağrısı yaptı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer, inaktif (ölü virüs) aşının, mutasyona uğramış koronavirüsten etkilenmeyecek ya da en az etkilenecek aşı türü olduğunu bildirdi.

Koronavirüsün mutasyona uğrayarak İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya’da ortaya çıkan üç ayrı varyantı, yayılma hızının yüksek oluşu nedeniyle dünyayı tehdit ediyor. Uzmanlar, dünyada ve Türkiye’de Kovid-19 salgınının devam ettiğine dikkati çekerek bireylerin rehavete kapılmadan maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymasının önemine işaret ederken; bir yandan da halihazırda uygulamaya geçen aşıların etkinliğini tartışıyor.

KORONAVİRÜS
Mutasyon virüsü etkilemez

KORONAVİRÜS
Bilim Kurulundan mutasyon virüs açıklaması: İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya mutasyonları görüldü

MRNA AŞILARI İÇİN YENİ KOMPOZİSYONLAR ÜRETİLİYOR

Şu ana kadar yaşanan küçük ölçekli mutasyonların mevcut Kovid-19 aşılarının etkinliğini azaltmadığını dile getiren Demirer, geniş çaplı mutasyon halinde yeni mRNA aşısı üretmenin 4-6 hafta alabileceğini, bu ihtimale karşı Avrupa’da şimdiden yeni aşı kompozisyonları hazırlandığını bildirdi.

KORONAVİRÜS
Bilim Kurulu Üyesi 'mutasyonlu virüs' hakkında uyardı

Demirer, mutasyonların önlenmesi için kısa zamanda mümkün olduğunca fazla kişinin aşılanması gerektiğini ifade ederek şunları kaydetti: “Örneğin ülkemizde hedef, nisan sonuna kadar 25 milyon insanımızın, toplumumuzun üçte birinin aşılanması. Mutasyonların varlığı göz önüne alındığında, bu hedefe ulaşırsak avantajlı duruma geçeceğiz.”