Koronavirüste mevsimsel grip mutasyonlarına olumlu kayışlar başladı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Savaşçı, "Koronavirüste aslında, mevsimsel grip mutasyonlarına doğru olumlu yönde kayışlar başladı. Bu bizim için çok önemli, umut verici bir veri. Yoğun bakım, oksijen ihtiyaçları çok az olmaya başladı, demek ki virüs artık akciğeri çok etkilememeye başladı. 'Olumlu mutasyonlarla virüs etkisini biraz kaybetti' diye yorumlar yapabiliriz" dedi.

Doç. Dr. Ümit Savaşçı.

Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Türkiye'de artan koronavirüs vakalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Doç. Dr. Savaşçı, Özellikle Karadeniz bölgesinde alınan tedbirlere rağmen vaka sayılarında artış yaşandığına dikkat çekerek, bunda mutasyonların da etkisinin olabileceğini söyledi.

KORONAVİRÜS
Türkiye'nin 16 Mart koronavirüs verileri açıklandı: Vaka sayısında artış sürüyor

'TÜRKİYE'YE HAS ÇEŞİTLİ MUTASYONLAR DA OLABİLİR'

Doç. Dr. Savaşçı, Türkiye'ye has çeşitli mutasyonların da olabileceğini belirterek, "Her alınan PCR örneğine mutasyon çalışılmıyor, özellikle virüs yükü yüksek, hastalık belirtileri varsa bunlarda mutasyon çalışılıyor. İngiltere mutasyonunun geçen aylardaki hastalıklarla farkı yok. Brezilya ve Güney Afrika mutasyonu şu an takibimiz altında. Hastalarımızın da kliniği ilk koronavirüsten farklı olarak seyretmiyor, bunlar sevindirici yönleri. Şu ana kadar mutasyonların bize kliniğe ağır hasta olarak yansıması olmadı, bu sevindirici. Türkiye'ye has çeşitli mutasyonlar da olabilir. Ülkemize has mutasyonları da belki önümüzdeki aylarda tespit etmiş olacağız, ismine 'Anadolu mutasyonu', 'Türkiye mutasyonu' diyebileceğiz" ifadesini kullandı.

KORONAVİRÜS
Yerli koronavirüs aşısında son durum: Faz-2'nin ikinci doz uygulaması devam ediyor

'ARTIK VİRÜS İNSANLARLA UYUMLU YAŞAMAYA ÇALIŞIYOR'

Doç. Dr. Savaşçı, olumlu mutasyonların yaşandığına dikkat çekerek, "Bu dönemden sonraki genel mutasyon gidişatına baktığımızda, biraz da olumlu mutasyonlar, hastalığı artık mevsimsel grip boyutuna getirecek yönde eğilim olduğunu tespit ediyoruz açıkçası. Çünkü hastaların klinikleri çok ağır değil, daha az belirti, hiç belirti vermeden daha hafif ayakta atlatacak şekilde seyrediyor. Yoğun bakımlarda çok hastalarımız yok. Demek ki artık virüs insanlarla uyumlu yaşamaya çalışıyor; çünkü zarar verdikçe o da yaşayamıyordu. Virüs hayatta kalmaya çalışıyor, yaşadığı canlı ölürse o da ölmüş oluyor. Bu genel kuraldır, çok zarar vermemeye başlıyor, bunlar olumlu mutasyonlar dediğimiz etkiler" dedi.

KORONAVİRÜS
HES yoksa tıraş da yok

'MEVSİMSEL GRİP MUTASYONLARINA OLUMLU KAYIŞLAR BAŞLADI'

Doç. Dr. Savaşçı, koronavirüste mevsimsel gribe doğru yönelim olduğunu belirterek, şunları söyledi:

KORONAVİRÜS
İtalya AstraZeneca'nın koronavirüs aşısını kullanmayı geçici olarak durdurdu

KORONAVİRÜS
Üçüncü dalgayı yaşayan Almanya endişeli: Sağlık çalışanlarının kaçışını durdurmalıyız

KORONAVİRÜS
Sağlık Bakanlığı rehberi güncellendi: İki doz aşı olana karantina yok