İlaçları kullanın!

Sağlık Bakanlığı, korona tedavisinde kullanılan ilaçların kalp krizine yol açtığı, ciğerleri iflas ettirdiği gibi asılsız söylentiler üzerine rehber hazırlayıp 81 il’e gönderdi. Erken tedavinin önemine dikkat çeken bakanlık günlük ilaç dozunu şu şekilde açıkladı: Favipiravir ilk gün sabah ve akşam 8’er adet, daha sonra 3’er adet içilecek. Hidroksiklorokin ise 5 gün boyunca sabah ve akşam 1’er tane alınacak.

Aybike Eroğlu Yasemin Asan
Fotoğraf: Arşiv

Türkiye, koronavirüs salgınıyla mücadelede kritik eşikten geçiyor. Yeni vaka artışları korkutucu boyutlara ulaşırken, Sağlık Bakanlığı her fırsatta tedbirin elden bırakılmaması yönünde çağrıda bulunuyor. Virüsle mücadele edilirken en önemli sac ayaklarından biri olan ilaç kullanımıyla ilgili ise son dönemde ortaya atılan bazı iddialar ise insan sağlığının nasıl hiçe sayıldığını gözler önüne seriyor.

MÜCADELEYİ SEKTEYE UĞRATIYOR

KORONAVİRÜS
Sağlık Bakanlığı 81 ile broşür gönderdi: Korona ilacı nasıl kullanılır?

HAREKETE GEÇTİLER

Artan şikayetler üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı, tedavi sürecinde kullanılan ilaçların etkinliğinin sağlanması ve yanlış kullanımın önüne geçilmesi amacıyla broşür hazırlayarak 81 ile gönderdi. Rehbere göre hem “Ayaktan izlenecek komplike olmayan veya hafif-orta pnömonisi (zatürre) olan olası/kesin Kovid-19 olgularında” hem de “Yatış endikasyonu olan Kovid-19 olgularında” Hidroksiklorokin veya Favipiravir kullanımı öneriliyor.

İKİ İLAÇ İLERLEMEYİ ÖNLÜYOR!

KORONAVİRÜS
Bu test 10 dakikada sonuç veriyor

İşte doz takvimi

İki ilacın kullanım zamanı ve dozlarına açıklık getirilen broşürlerde, kullanımın uygun olmadığı hallere de dikkat çekiliyor.

Buna göre Favipiravir’in ilk gün sabah ve akşam 8’er tane, devamında ise 4 gün boyunca yine sabah ve akşam 3’er tane içilmesi gerekiyor. Gebelerde ve emziren annelerde Favipiravir kullanılmıyor. Hidroksiklorokin’in ise sabah ve akşam 1’er tane olmak üzere 5. günün sonunda toplam 10 tablet alınması öneriliyor.

Bu ilaç ise kalp rahatsızlığı ya da ritim bozukluğu olanlarda kullanılmıyor. Vatandaşların aldıkları dozu bu broşürler üzerinden işaretleyerek takip edebilecek. Broşürlerde ayrıca herhangi bir yan etki görüldüğünde veya şikayetler arttığında hekime başvurulması gerektiği de vurgulanıyor.

Belirtilerim 2 günde bitti

185 kişi vefat etti

Türkiye’de son 24 saatte 185 kişi korona virüsten hayatını kaybetti, toplam can kaybı 13 bin 558’e yükseldi. Dün 29 bin 281 yeni vaka tespit edilirken bunların 6 bin 439’u hastanede tedavi görmeye başladı. Dün iyileşen 4 bin 15 kişiyle birlikte iyileşen hasta sayısı 400 bin 242’e yükseldi. Bütün hastalarda zatürre oranı yüzde 3,4, toplam ağır hasta sayısı ise 5 bin 11 oldu.

KORONAVİRÜS
Yerli aşıda kritik gün yarın: İkinci dozlama başlıyor

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/11/30/06/11/resized_41a06-983fa133asi4.jpg

Türkiye’nin ilk mRNA aşısı

YAZIN İNSANLARA UYGULANACAK

Türkiye’nin ilk m RNA aşı çalışmasına 15 Haziran’da başladıklarını belirten Tıbbi Genetik Bölümü Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nadir Koçak şöyle dedi: “mRNA teknolojisi dünyada 3’üncü aşı teknolojisi olarak tanımlanıyor. Bu konu üzerinde yoğunlaştık. Türkiye’nin m RNA teknolojisiyle geliştirilmiş ilk aşısı oldu. Şu anda hayvan çalışmaları aşamasına geçmiş bulunmaktayız. Yaz aylarında insanlara uygulanabilecek düzeye getirmeyi planlıyoruz. Yaz ortalarında süreç istediğimiz gibi tamamlanırsa, insanlara uygulamaya başlamış olacağız.”

Anaokullarında uzaktan eğitim