Koronavirüs deneylerinde kullanılan bir farenin bedeli dudak uçuklattı

Farmakoloji ve Toksikoloji Uzmanı Prof. Dr. Aksoy, koronavirüs için yapılan aşı geliştirme çalışmalarında 2 tür fare kullanıldığını ifade etti. Aksoy, bu farelerin bir tanesi için bin ile bin 200 dolar arasında yani yaklaşık 10 bin TL ödemek gerektiğini söyledi. Aksoy, Türkiye’de son yıllarda artan yerli ilaç ve aşı geliştirme çalışmalarına dikkat çekerek transgenik ve knock-out laboratuvar hayvanları için mutlaka ulusal bir üretim merkezinin kurulması gerektiğini vurguladı.

Foto: Arşiv.

OMÜ Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, koronavirüs pandemisiyle gündemde yer tutan bilimsel araştırma ve aşı çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/10/29/11/02/resized_35b3a-5d733bdc40196370.jpg

KORONAVİRÜS
Bilim Kurulu üyesi Kara, kafa karıştıran koronavirüs açıklamaları için uyardı

“Farelerin bir tanesi için 1000 ile 1200 dolar arasında yani yaklaşık 10 bin TL”

Koronavirüs için yapılan aşı geliştirme çalışmalarında 2 tür fare kullanıldığını dile getiren Aksoy, bu farelerin bir tanesi için 1000 ile 1200 dolar arasında yani yaklaşık 10 bin TL ödemek gerektiğini belirtti.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/10/29/11/03/resized_1200e-c21d0dd440196371.jpg

Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, “Türkiye’de bu hayvanları üretmek için gerek veteriner fakültelerinde gerekse diğer alanlarda yeterli bilgi birikimi olduğuna inanıyorum. Ulusal anlamda stratejik önemi olan bir merkez olacağını düşünüyorum. Medikal cihaz, ilaç ve aşı geliştirilmesi için yapılacak araştırmaların yanında ayrıca toksisite deneyleri ve dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak ve anılan sektör ve üniversitelerin araştırma altyapısı için ülkemizde bu hayvanların üretilmesi, sadece ülkemizin ihtiyacı için değil aynı zamanda dünyaya da ihraç edilebilir bir teknoloji olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

KORONAVİRÜS
Bakan Koca'dan İstanbul için flaş açıklamalar: Koronavirüsün alarm verdiği İstanbul'a 3'te 1 kuralı

Transgenik hayvan

Transgenik hayvanlar kendi genomunda başka bir organizmaya ait rekombinant bir geni taşıyan hayvanlar olup, ilk transgenik fare üretimi 1980 yılında gerçekleştirildi. İlk fare üretiminden sonra transgenik sıçan, tavşan, koyun, domuz ve inek, balık gibi bir çok hayvan türü üretildi. Transgenik hayvanlar başlangıçtan günümüze daha çok hayvan/insan hastalık modelleri için yaygın bir şekilde kullanılmış olmasına rağmen, hayvansal üretim içinde geliştirilen transgenik hayvanlar olup araştırmalar yoğun olarak devam ediyor.

KORONAVİRÜS
Sağlık Bakanlığı'ndan kritik karar: Koronavirüs sürecinde sağlık çalışanlarının istifa talepleri kabul edilmeyecek

KORONAVİRÜS
Bilim Kurulu Üyesi Ataş Kara: Yarınki toplantıda yeni önlemler alınabilir

Knock-out hayvan

Kısaca tanımlanacak olursa; belirli bir geni çıkarılmış veya işlevi engellenmiş hayvan anlamına geliyor.

KORONAVİRÜS
Türkiye'nin 28 Ekim koronavirüs tablosu: Ölü sayısı 77, hasta sayısı 2305

GÜNDEM
12 çocuk, 100'ü aşkın torunu var: Şırnak'ta 120 yaşındaki kadın koronavirüsü yendi