Çin aşısı virüse karşı etkili: Brezilya CoronaVac'ın klinik testlerini tamamlayan ilk ülke oldu

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle bir çok ülke aşı çalışmalarına başladı. Türkiye'nin de sipariş ettiği Çin aşısı CoronaVac'ın son faz denemelerinde virüse karşı etkili olduğu duyuruldu. Brezilya, CoronaVac'ın klinik testlerini tamamlayan ilk ülke oldu.

Foto: Arşiv.

Çinli ilaç şirketi Sinovac Biotech'in geliştirdiği, Türkiye'de de deneyleri yapılan "CoronaVac" isimli yeni tip corona virüs (Covid-19) aşı adayının insanlar üzerinde yapılan 3. faz son deneylerinin tamamlandığı açıklandı.

Enstitü, aşının onaylanması için sonuçların Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu'na (ANVISA) gönderileceğini belirtti. Böylece Brezilya, CoronaVac'ın klinik testlerini tamamlayan ilk ülke oldu.

KORONAVİRÜS
Çin'in koronavirüse karşı geliştirdiği aşı için 500 milyon dolarlık yatırım

Deney sonuçları henüz açıklanmadı

Aşı adayının, Covid-19'a karşı insanlara bağışıklık kazandırmasında etkili olup olmadığının ölçüldüğü deneylerin sonuçları henüz açıklanmadı.

Haberde, CoronaVac'ın son deney sonuçlarının, uluslararası çevrelerden bilim adamlarının, bir aşı adayının bağışıklık kazandırabilmesi için alt sınır olarak değerlendirdiği yüzde 50 eşiğini geçtiği belirtildi.

KORONAVİRÜS
Çinli şirket: Koronavirüs aşısının ilk klinik denemelerinden olumlu sonuç aldık

Ne olmuştu?

CoronaVac'ın Brezilya'da insanlar üzerindeki deneyleri, Brezilya'da biyolojik araştırmalar yapan Butantan Enstitüsü'nün iş birliğinde temmuz sonlarında başlamıştı.

Sao Paulo eyaleti, başarılı olması durumunda 46 milyon dozluk aşı almanın yanı sıra Çinli ilaç şirketiyle aşının üretimi için gerekli teknolojinin Butantan Enstitüsüne aktarılması üzerine anlaşmıştı.

CoronaVac'ın klinik deneyleri Brezilya'nın yanı sıra Türkiye ve Endonezya'da da yapılıyor.

KORONAVİRÜS
Koronavirüs aşı vurulması ne zaman başlayacak?

KORONAVİRÜS
Sağlık Bakanlığından aşı açıklaması: İsteyen vatandaşlar gönüllü olabilecek