Bilim Kurulu Üyesi Tezer: Bakımı yapılmış havuzda virüsün yaşamasını beklemiyoruz

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, "Rutin bakımı yapılmış, Sağlık Bakanlığının önerileri doğrultusunda klorlanması sağlanan bir havuzda virüsün yaşamasını çok beklemiyoruz. Bu tür mikroorganizmaların klorla temas halinde ölümleri hemen gerçekleşir" dedi.

Arşiv

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyonları Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, yazın gelmesiyle birlikte havuzlarda koronavirüse karşı alınması gereken tedbirleri değerlendirdi.

Tezer, havuzların kullanımıyla ilgili Bilim Kurulu’nun hazırladığı rehbere Sağlık Bakanlığının web sitesinden ulaşılabileceğini belirterek, "Koronavirüs insanlara damlacık ve temas yoluyla bulaşmaktadır. Aslında şuanda havuzlardan dolayı bulaş bildirilmiş hiçbir vaka yoktur. Ancak bu bulaş olmayacak anlamına gelmemekte. Çünkü havuzlar toplu olarak insanların kullandıkları alanlar olması sebebiyle zaman zaman sosyal mesafe ve temas önlemlerine dikkat edilmemekle birlikte bulaşların olabileceğini düşünebiliriz" dedi.

HAYAT
Uzman isimden dikkat çeken açıklama: Koronavirüs denizden bulaşmaz, havuz daha riskli

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/06/13/11/03/resized_7ae44-af0aee6beaf2cb6e013e1123a9514b35.jpg

"Bu yerlerin sürekli temizlenmesi çok önemli"

Tezer, insanların kalabalık bir şekilde havuzları kullanabileceklerini bildirerek, şunları söyledi:

KORONAVİRÜS
Bilim Kurulu Üyesi Kara'dan ciddi uyarı: Asemptomatik taşıyıcılar koronavirüs bulaştırıyor

"Personele Kovis-19 eğitimi verilmeli"

Havuz yerlerinde ilgili bir personelin bulunması gerektiğini de bildiren Prof. Dr. Tezer, "Bu personele işletme tarafından Kovid-19 eğitiminin de verilmesi gerekiyor. Personelin ateşinin günlük olarak ölçülmesi gerekiyor. Ateş, öksürük, burun akıntısı, halsizlik gibi bulgusu olan personelin o gün işe gelmemesi hatta hemen maske takıp en yakın sağlık kuruluşuna gitmesi gerekiyor. El yıkama konusunda da personelin bilgisinin olması gerekiyor. En az 20 saniye boyunca elini su ve sabunla yıkaması gerektiğini eğer su ve sabun yoksa alkol bazlı antiseptiklerle el temizliğini yapması gerektiğini mutlaka bilmesi gerekiyor. Personelin sosyal mesafe kuralını uyup dinlenme alanlarında bile maskesini çıkartmaması gerektiğini ve çevresiyle en az 1 metre mesafesinin olması gerektiğini unutmaması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

KORONAVİRÜS
Bilim Kurulu Üyesi İlhami Çelik'ten '27 gün uyarısı': Temkinli olmakta fayda var diye düşünüyorum

'Havuzda 8 metrekare alanda bir kişi"

"Havuza girmeden önce muhakkak duş alınmalı"

Prof. Dr. Tezer, havuza girmeden önce muhakkak duş alınması gerektiğini kaydederek, "El ve ayak dezenfeksiyonunu da sağlamamız gerekiyor. Havuz alanında başkalarının sık dokunduğu yüzeylere kendimiz de dokunduktan sonra elimizi ağzımıza, burnumuza ve gözümüze götürmememiz gerekiyor. Orada hemen hızlıca bir şekilde elimizi yıkamamız gerekiyor. İnsanların kendi havlularını, bornozlarını kullanmaları da çok önemli. Kişisel havlular kullanıldıktan sonra da bunun 60 santigratta yıkanması gerekiyor. Eğer bu havlular gittiğimiz tesis tarafından da veriliyorsa tek kişilik, kapalı ambalajlar içerisindeki havluların temin edilmesi en doğrusu olacaktır. Çocuklarımızın havuzlarda oynadığı oyuncaklar da başkaları tarafından kullanılmamalı" şeklinde konuştu.

"Bakım yapılmış havuzda virüs yaşamaz"

Prof. Dr. Tezer, Kovid-19 pozitif olduğunu bilmeden havuza giren birinin virüsü havuzdaki diğer insanlara bulaştırma ihtimaliyle ilgili "Su içerisinde sosyal mesafe sağlandığı sürece çok bulaş olmayacaktır. Çünkü koronavirüs dış dünyaya çok dayanıklı bir virüs değil. Ama o kişi, sosyal mesafeye dikkat etmezse ve yakın bir şekilde temas gerçekleşirse enfekte olabilir. Rutin bakımı yapılmış, Sağlık Bakanlığının önerileri doğrultusunda klorlanması sağlanan bir havuzda virüsün yaşamasını çok beklemiyoruz. Bu tür mikroorganizmaların klorla temas halinde ölümleri hemen gerçekleşir" dedi.