Aşıda 1 milyonu geçtik: Tecrübe ve sağlık alt yapısı etkili oldu

Türkiye’de koronavirüs aşısının uygulanmasının 7’nci gününde ilk dozu yaptıranların sayısı 1 milyonu geçti. Türkiye’de üretiminden kişiye uygulanana kadar aşının etkinliğini koruyan güçlü bir soğuk zincir alt yapısı bulunuyor. Türkiye’nin aşılama konusundaki tecrübesi, güçlü ve yaygın sağlık alt yapısı, aşılama sürecinde büyük katkı sağladı.

Türkiye'ye 30 Aralık'ta getirilen CoronaVac aşılarının 3 milyon dozluk ilk partisinin depolanma, dağıtım ve uygulama süreçleri sorunsuz ilerledi.

"Kovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi" kapsamında, 14 Ocak'ta sağlık çalışanlarından başlanan aşılama çalışmalarına devam ediliyor. Türkiye'ye 30 Aralık'ta getirilen CoronaVac aşılarının 3 milyon dozluk ilk partisinin depolanma, dağıtım ve uygulama süreçleri sorunsuz ilerledi. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ve İlaç Deposu'nda muhafaza edilen aşılardan rastgele alınan numuneler, öncelikle Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) laboratuvarlarında analiz edildi. Daha sonra aşılar Bakanlığa ait iklimlendirmeli, eksi 20 ila artı 20 derece arası ayarlanabilir sıcaklıkta, aşı ve ilaç taşımaya uygun 60-90 metreküp hacmindeki frigorifik araçlarla belirlenen güzergah ve rota planlaması dahilinde 81 ile ulaştırıldı. Tamamı canlı takip edilebilen araçların sıcaklığı, konumu ve içindeki ürünlerin tüm ayrıntıları nakil sırasında dakika dakika izlendi.

KORONAVİRÜS
Sağlık Bakanı Koca yarından itibaren 85 yaş üzerindekilerin aşılanmasına başlanacağını açıkladı

KORONAVİRÜS
İtalya Pfizer'a karşı yasal yollara başvurmayı değerlendiriyor

GÜÇLÜ SAĞLIK ALT YAPISI

SİSTEM TAMAMEN YERLİ

Türkiye'de bir aşının etkinliğini üretiminden kişiye uygulanana kadar koruyan ve ihtiyacı olanlara yeterli miktarda etkin aşının ulaşmasını sağlayan güçlü soğuk zincir alt yapısı bulunuyor. Kademeli olarak, 2014 Ekim ayından itibaren devreye sokulan Aşı Takip Sistemi (ATS) kapsamında karekod bilgisiyle her doz aşı, ana depodan uygulanıncaya kadar takip ediliyor, uygulanan ve uygulayan kişi bilgileri eşleştiriliyor. Karekod okutularak aşının miadı kontrol ediliyor, soğuk zincire uygunluğu teyit ediliyor. Sistem sayesinde her bir doz aşıya kimlik verilmesi ve depodan kullanıcıya kadarki sürecin takip edilmesi, sahte aşının dolaşıma girmesi de engelleniyor. Bu sistem, dünyada aşıların güvenliği ve yönetimi konusunda geliştirilen ilk ve hala tek tümleşik sistem olarak öne çıkıyor. Tamamen yerli imkanlarla geliştirilen sistemin fikri mülkiyet hakları Sağlık Bakanlığında bulunuyor.

HAYAT
Sağlık Bakanlığı koronavirüs aşısı için 10 kuralı belirledi: Bu kişiler aşı vurulamayacak

Başarımız beklenen bir durum

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/01/21/02/03/resized_cbe04-eaea964aeczaci.jpg

Aşı sırası eczacılarda

Türk Eczacıları Birliği (TEB), eczane ve ecza deposu çalışanları ile eczacılık fakültelerinin stajyer öğrencilerinin aşılanmasına bugün itibarıyla başlanacağını duyurdu.

KORONAVİRÜS
Sağlık Bakanı Koca yarından itibaren 85 yaş üzerindekilerin aşılanmasına başlanacağını açıkladı

15 GÜN SÜRECEK

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/01/21/02/03/resized_8b1e0-7b05888basi.jpg

Sıkıntı olursa alarm veriliyor

Aşılama sürecinde Sağlık Bakanlığı bünyesinde 70 bini aşkın personel görev alıyor. Ülke genelindeki 10 binden fazla birimden, yaklaşık 13 bin 500 depo ve dolaptan her 2 dakikada bir gelen anlık veriler Bakanlık sunucularına ulaşıyor. Herhangi bir sıkıntının tespit edilmesi durumunda, algoritma tarafından otomatik olarak Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesinde yer alan ATS Çağrı Merkezi’ne “alarm” şeklinde uyarı iletiliyor.