Aşı seferberliği

Aşılamada Türkiye ortalamasının altında kalan iller için seferberlik başlatıldı. Doğu ve Güneydoğu’da saha ekipleri ve aşı istasyonları çoğaltılıyor. Sağlık Bakanlığı da aşı ile ilgili hem sahada tespit, hem de bilinçlendirme için kolları sıvadı. Hedef, halen bölgede yüzde 40 olan aşılama seviyesini en az yüzde 60’a çıkarmak.

Aybike Eroğlu Şahin Şen
Sağlık ekipleri soğuk-sıcak, dağ-taş demeden köy köy, ev ev dolaşarak vatandaşları önce ikna ediyor, sonra aşı yapıyor.

Türkiye genelinde korona virüse karşı aşılama çalışmaları tam gaz devam ediyor. Edirne, Amasya, Çanakkale, Balıkesir gibi illerde 18 yaş üstü aşılama oranları yüzde 70 seviyelerine ulaştı. Ancak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde bazı illerde bu oran hala yüzde 40 seviyelerinde. Bölgedeki sağlık çalışanlarından alınan bilgiye göre, oranın az olması herhangi bir eksiklikten kaynaklanmıyor. Bölgedeki sağlık kuruluşlarında aşı, personel ve lojistik manada bir eksiklik yok.

KISIR EDER DEDİKODUSU

HEDEF YÜZDE 60 SEVİYESİ

Bölgedeki aşılama oranlarını Türkiye ortalamasına yükseltmek için seferberlik başlatıldı. Sağlık Bakanlığı bölgeye özel bir çalışma yürütecek. Aşı karşıtlığının sebepleri sahada araştırılarak bilinçlendirme çalışması yürütülecek. Yeni Şafak’a konuşan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener de çalışmaları doğruladı. Şener, dedi.

ŞEHİR MERKEZİNDE EV EV DOLAŞIYORLAR

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/07/04/05/50/resized_ebd48-3bd4cd0cdoz.jpg

Hastalık geçirene aşı tek doza düştü

Virüse karşı aşılamada bir uygulama değişikliğine gidildi. Buna göre virüse yakalanıp hastalığı atlatanlara tek doz aşı yapılacak. Virüsü atlattıktan sonra ilk doz aşısını olup ikinci dozu bekleyenlerin de randevuları iptal edildi. Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nde de Covid-19 pozitif tanısının aşıda ikinci doz olarak kabul edildiği görüldü. Hastalığı atlatanlara aşı 6 aydan sonra yapılabiliyordu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada bu sürenin 3 aya düştüğünü duyurmuştu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/07/04/05/46/resized_b2681-8c5e2919mansetkututahirsakli.jpg

‘Aşı devletten şifa Allah’tan’

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/07/04/05/49/resized_bffa7-5764f3d1asi2.jpg

AŞI TİMLERİ HER YERDE

Bakanlığın talimatıyla ilk sağlık müdürlükleri de çalışmalarına hız verdi. Kırsal bölgelerde kapı kapı dolaşarak halkı ikna eden ve aşı yapan mobil timlerin sayısı artırıldı. Sadece Diyarbakır’da 2’şer kişiden oluşan mobil aşı timlerinin sayısı 100’e ulaştı. Kamu hastanelerinde de ikna ekipleri oluşturuldu. Bu ekipler poliklinik hizmetleri için hastaneye gelen vatandaşları ikna ederek aşı vurmaya hız verdi. İl, ilçe, belde ve köylerde randevusuz aşı yapılan istasyonlar kuruldu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/07/04/05/41/resized_fa56b-01a20daayasak.jpg

Rehavete kapılırsak yasaklar geri gelir