ABD ve Fransa'da koronavirüs organ nakillerinde düşüşe neden oldu: Ölen bağışçının kaybedilen organları, yitirilmiş fırsatlar

ABD ve Fransa'da, koronavirüs salgınının, bağışçıların hayatının tehlikeye atılması endişesi, ölen bağışçılardan işe yarar organların alınamaması ve hastanelerin nakil yapılabilecekken çok dolu olması nedeniyle organ nakillerini olumsuz yönde etkilediği bildirildi.

Dünya çapında hastaneler, Kovid-19 salgını nedeniyle tüm tıbbi bakım gerektiren işlemleri erteledi.

Lancet dergisine konuşan uzmanlar, en yaygın yöntem olan ölen bağışçıdan alınan organ nakillerinin, şubat sonundan nisan başına kadar geçen sürede ABD'de neredeyse yarı yarıya, Fransa'da ise yüzde 90 düştüğünü açıkladı.

Düşüşte ilk sıraya "böbrek nakilleri" yerleşirken, bunu "kalp, akciğer ve karaciğer" nakilleri izliyor.

Uzmanlar, Kovid-19'dan değil de salgının yeni bir organa sahip olma şanslarını engellemesi nedeniyle kaç kişinin yaşamını yitirebileceğini söylemek için ise henüz erken olduğunu ifade ediyor.

"Ölen bağışçının kaybedilen organları, yitirilmiş fırsatlar"

Paris Nakil Grubunun yöneticisi ve böbrek uzmanı Dr. Alexandre Loupy, hayattaki bağışçılarla yeni bir nakil tarihinin ayarlanabileceğini, ölen bağışçının kaybedilen organlarının yitirilmiş fırsatlar olduğunu dile getirdi.

Pennsylvania Üniversitesinden Dr. Peter Reese de nakillerde Fransa'da daha yüksek kaydedilen düşüşün ABD'de olduğu gibi eyaletlere göre değişkenlik gösteren değil, daha merkezi kamu sağlığı politikalarından kaynaklanıyor olabileceği değerlendirmesini yaptı.

Dünya çapında hastaneler, Kovid-19 salgını nedeniyle tüm tıbbi bakım gerektiren işlemleri erteledi.

Tercihe bağlı olmayan ameliyatlar sınıfına giren organ nakillerinde, operasyondan sonra bağışıklık baskılayıcı ilaçlar verilen hastaya virüs bulaşması büyük bir risk olarak görülüyor.

KORONAVİRÜS
İspanya'da koronavirüs mağdurları yeterli tedbir almamakla suçladıkları hükümete karşı mahkemeye başvurdu

KORONAVİRÜS
Salgının en çok yayıldığı ikinci ülke Rusya'da tespit edilen vaka sayısı 232 bini aştı

KORONAVİRÜS
Gana'da bir işçi 533 kişiye koronavirüs bulaştırdı

KORONAVİRÜS
Brezilya'da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 11 bin 653'e yükseldi