Zencefil sevenler buraya

Zencefili günümüzde özellikle soğuk algınlığı tedavisinde kullanıyoruz. Osmanlı döneminde de halk arasında kuvvet macunlarından mide ilaçlarına kadar pek çok karışımın içine dahil edillirdi. Dünyada ise turşusu da yapılıyor, çiğ de tüketiliyor.

Ülkü Menşure Solak
Zencefil

Güney Asya’nın en sevilen aroma verici kök bitkilerinden biridir zencefil. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, kuvvet macunlarından mide ilaçlarına, bir çok karışımın vazgeçilmez ögelerinden biri olmuştur. Bugün de soğuk algınlığı için balla karıştırılarak, demlenerek kullanılıyor.

Kökü tüketilen bir bitki olduğu için bolca lif kaynağı. Aynı zamanda A vitamini ve keskin aromasını veren nefes açıcı, ısıtıcı bir organel içeriyor. Bol miktarda magnezyum, potasyum içeren zencefil mide bulantısını azaltmak ve yatıştırmak için kullanılsa da, eski çağlardan beri fazlasının zarar olduğu biliniyor.

YEMEĞİ DE YAPILABİLİR

Uzak Doğu’da taze zencefil kökleri doğranarak yemeklere ilave ediliyor. Afrika’da taze sürgünleri çiğ yendiği gibi, doğranıp yemeği de yapılıyor. Ben de özellikle tozunun tavuğa çok yakıştığını düşünüyorum. Bugün, zencefili mutfağımızda şifa reçetelerinden farklı yerlerde nasıl kullanabiliriz, bir bakalım istiyorum. Yine, Uzak Doğu’nun sevilen zencefil turşusunun tarifini de deneyelim.

Sağlıklı, mutlu pazarlar dilerim.

Zencefil Şekeri

Zencefilli Havuç Çorbası

Zencefil Turşusu