Kış nimetleriyle birlikte gelir. Mor ya da kara havuç ta bu nimetlerden biri. Anavatanı Asya olan kara havuç bol miktarda antosiyanin adı verilen bir antioksidan içerir. Neredeyse turuncu havucun on katı A vitamini içeren bu koyu renkli havuç, selenyum da içerdiğinden, çok iyi bir bağışıklık güçlendiricidir. Yapılan araştırmalarda kilo artışına bağlı kalp damar hastalıklarını iyileştirmede etkili olduğu görülmüştür. Aslında selenyum, akciğer hasarını tedavi etmede önemli bir etkiye sahip. Kara havuçta selenyumla beraber, iç dokuyu tamir etmeye yarayan A vitamini ve magnezyum, potasyum gibi vücut sıvılarını dengeleyen besin öğelerinin bulunması, bütün bunların yanında C vitamini de içeriyor olması onu tam bir şifa kaynağı haline getiriyor.
BİRÇOK YEMEĞİ YAPILABİLİR
Kara havuç, şalgam havucu olarak da biliniyor. Turşu yapımında kullanılan, suyu mor renkli, hafif tatlı bu havuç pilavların, çorbaların yapımında kullanıldığında güzel bir renk katarak hoş bir görüntü oluşmasını sağlıyor. Ülkemizde özellikle İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilen, Ereğli ile özdeşleşmiş bu havuç türünün yöre yöre birçok yemeği yapılıyor. Yemeği bize çok farklı gelebilir ama sofralarımızda en azından salata ya da meyve olarak bulunması her anlamda çok faydalı. Bugün kara havuçlu tariflerle günü renklendirelim istiyorum. Sağlıklı ve mutlu pazarlar dilerim.
Kara Havuç Çorbası
Malzemeler
- 4 kara havuç
- Bir patates
- Bir kuru soğan
- Bir fincan sıvı yağ
- Bir fiske tuz
- 1 çay bardağı krema
Yapılışı
Havuçlarımızı doğrayıp yağda hafifçe kavuralım.
Patatesi doğrayıp üzerine ekleyelim.
Kuru soğanı doğrayalım ve havuç ile patatese ilave edelim.
Üzerine 6 bardak su ekleyip tuzunu atalım ve iyice pişirelim.
Blenderdan geçirip kremayı ilave edelim.
Son bir taşım kaynatıp servise alalım.
Afiyet olsun.
Kara Havuç Salatası
Malzemeler
- 26 kara havuç
- Bir kase yoğurt
- 2 diş sarımsak
- Bir limon
- Bir çay bardağı zeytinyağı
- Bir avuç ceviz
- Tuz
- Baharat
Yapılışı
Kara havuçları ince ince doğrayalım.
Bir tavada bir çay bardağı su ile hafifçe pişirelim.
Sarımsakları doğrayalım ve az yağda kavuralım.
Limon suyu ve zeytinyağını karıştıralım, tuz ve baharatları ilave edelim.
Yoğurdu çırpalım.
Cevizi hafifçe dövelim.
Tabağa aldığımız havuçları sarımsakla karıştıralım.
Cevizi ekleyelim.
Üzerine zeytinyağı ve limonu gezdirelim.
Yoğurt ile servise alalım.
Afiyet olsun.
Kara Havuçlu Lahana Turşusu
Malzemeler
- 4 kara havuç
- 300 gram lahana
- 2 su bardağı sirke
- 4 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı tuz
- 5 diş sarımsak
- Bir avuç maydanoz
- Bir çay kaşığı kereviz tohumu
Yapılışı
Kara havuçları kazıdıktan sonra ikiye, üçe bölelim.
Lahanaları iri iri parçalayalım.
Suyu ısıtıp sirke ve tuzu ekleyelim. Kavanozun dibine kereviz tohumlarını koyalım.
Sarımsakları soyup ekleyelim.
Havuç ve lahanayı kavanoza yerleştirelim.
Sirkeli tuzlu suyu ekleyip maydanozu dallarıyla birlikte en üste yerleştirelim.
20 gün sonra turşumuz hazır.
Afiyet olsun.