Güven Çayyolu Sağlıklı Yaşam Kampüsü İç Hastalıkları Bölümü Uzman Dr. Yavuz Maşrabacı, Dr. Maşrabacı, ramazan ayında sağlığı koruyarak ve hatta geliştirerek geçirmek için bazı önlemler almanın gerektiğini söyledi.
Özellikle kalp, hipertansiyon ve diyabet hastalarının ramazan öncesinde ve süresince daha sık doktor kontrollerini yaptırmaları gerektiğini kaydeden Dr. Maşrabacı, “Oruç tutmak fizyolojik ve biyokimyasal değişikliklere yol açmaktadır. Uzun süren açlık hipoglisemi olarak adlandırılan kan şekeri düşüklüğüne yol açarak, baş ağrısı, yorgunluk, çarpıntı, bitkinlik, sinirlilik gibi yakınmaları tetikleyebilmektedir. Ayrıca gün içinde yoğun çay, kahve ve sigara tüketme alışkanlığı olan kişilerde kafein ve nikotin eksikliği de benzer yakınmaların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir” dedi.
SAHURDA KEPEKLİ VE LİFLİ GIDALAR TÜKETİLMELİ
Sahurda sağlıklı proteinlerin, kepekli ve lifli gıdaların tüketilmesi ve glisemik indeksi ile tuz oranı yüksek olan gıdalardan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Dr. Maşrabacı, şöyle dedi:
İFTARDA ANİ VE FAZLA MİKTARDA YEMEK YENMEMELİ
Dr. Maşrabacı, ramazan boyunca ağır egzersiz programlarından kaçılması gerektiğini ve uzun açlık sürecinden sonra iftarda ani ve fazla miktarda yemenin, sindirim sistemi ve kalp-dolaşım sistemine olumsuz etki edebileceğini kaydetti. Dr. Maşrabacı, ramazanda oruç tutmaması gereken kişileri de şöyle sıraladı: