Kalp hasarını balıklar onaracak

Kalp hasarının onarımında Meksika tetraları ümit vadediyor. Kalp hasarını onarma kabiliyetine sahip tatlı su balığı Meksika tetrası, gelecekte insanlarda yeni tedavi yöntemleri geliştirilmesini sağlayacak önemli ipuçları barındırıyor.

Yeni Şafak
Araştırmanın gelecekte yeni tedavi yöntemleri geliştirilmesine ışık tutması bekleniyor.

Kalp hasarını onarma kabiliyetine sahip tatlı su balığı Meksika tetrasının, gelecekte insanlarda yeni tedavi yöntemleri geliştirilmesini sağlayacak önemli ipuçları barındırıyor olabileceği bildirildi.

İngiliz Kalp Vakfının yaptığı araştırmada, Meksika tetralarında bulunan lrrc10 geninin, balığın, kalp dokusunu onarma kabiliyetiyle ilişkisi tespit edildi.

Bilim adamları, genin, Meksika tetralarında kalp hasarından sonra çok aktifleştiğini keşfettikten sonra kalp onarımı konusunda dikkate değer yeteneğe sahip bir diğer tür olan zebra balığı üzerinde çalışma yürüttü.

Zebra balığında lrrc10 genini devre dışı bırakan bilim adamları, hayvanın artık kalbini iz bırakmadan onaramadığını gördü.

Yeni tedavi yöntemlerine ışık tutacak

Ayrıntıları Cell Reports dergisinde yayımlanan çalışmanın, gelecekte kalp krizi sonucu kalp kası hasar görmüş hastalarda ilaçla ya da gen düzenlenmesiyle yeni tedavi yöntemleri geliştirilmesine ışık tutması bekleniyor.

Vakfın yöneticilerinden Profesör Metin Avkıran, "Kalp yetmezliği oranları son 20 yılda çok az değişikliğe uğradı ve beklenen yaşam süresi, birçok kanserden daha kötü. Bu kötü durumun yol açtığı yıkımı hafifletmek için çığır açacak keşiflere son derece ihtiyaç var" değerlendirmesini yaptı.

HAYAT
Diyabet hastaları için 'elektrikli ayakkabı' tasarlandı

HAYAT
Lokman hekimin şifa çorbası: Kızılcık tarhanası

HAYAT
Küçük çocuğun midesinden saç, iğne ve plastik çıktı