İlber Ortaylı: Atatürk’ün Samsun’a çıkışı stratejik hataydı

Prof. Dr. İlber Ortaylı, "İmparatorluktan Cumhuriyete" konferansında konuştu. Hem Doğu'yu hem de Batı'yı bilen entelektüel sınıfın savaşlarda kaybedildiğini söyleyen Ortaylı, Atatürk’ün Samsun’a çıkışını da stratejik bir hata olarak açıkladı.

Yeni Şafak
Ortaylı, Çanakkale Savaşı'nda gösterilen vatan savunmasının pek çok millet tarafından yapılamadığını vurguladı.

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Topkapı Sarayı Konferans Salonu'nda Cumhuriyet'in kuruluşunun 95. yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilen "İmparatorluktan Cumhuriyete" konferansına katılan tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Osmanlı döneminin son zamanlarını ve Cumhuriyetin ilk yılları arasında yaşanılan ve gün yüzüne çıkmamış olaylardan bahsetti.

Ortaylı ilk olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün savaş becerilerinden bahsetti. Gelibolu’da harita kullanmadan savaşı yönettiğini açıklayan Ortaylı, “Bir memleketin sahibi kimse, komutanın da iyisi ondan çıkar. Çıkmazsa o iş yürümez. Mesela, o tarihte Mustafa Kemal Bey dedikleri adam haritasız Gelibolu’yu biliyordu. Balkan savaşı sırasında Gelibolu’da bulundu. Yutmuş araziyi. Araziyi yuttuğu için de haritaya bakmıyor. Çanakkale abartıldığı kadar büyük rakam 250 bin değil. Belki 50 belki 100 bin. Ölülerimizin sayılarını da iyi tutamamışız hala çıkıyor. Fakat şurası bir gerçek ki Türklerin ilk defa bütün şarkta, bütün Ortadoğu’da, bütün İslam dünyasında çok ağır kayıplar verdikleri ve vatan savundukları bir yer” dedi.

Atatürk’ün Samsun’a çıkışı stratejik hataydı

Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışını da stratejik hata olarak nitelendiren Ortaylı, Samsun’un coğrafyası, yaşayan insanların farklılıkları gibi konularda yanlış seçim olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Paşa Samsun’a çıktı ve hiç iyi bir çıkış noktası değil. Hemen soluğu havzada almış kimse gücenmesin ama. Niye? Çünkü çok kozmopolit bir yer ve çok ayakaltı. Stratejik bakımdan sıfır. Orada ilk tüfek bile atılmaz, İzmir kadar stratejik bakımdan problemli. Ne doğru dürüst bir endüstrisi var ne doğru dürüst bir burjuvası var. Hiçbir şeyi yok. Kristalize olmamış yerde direniş olur mu?”

HAYAT
Atatürk’ün Samsun’a çıkışı stratejik hataydı

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/10/27/12/46/resized_f5315-46c0d2f032602175.jpg

Britanyalı bir bürokratın Türkiye'nin genç bir diplomatına "Türkiye zenginliğinin farkında değil" dediğini aktaran Ortaylı, İstanbul'u 1918'de işgal eden İngiltere'nin durumuna ilişkin, şunları kaydetti: "İngiltere tükenmişti, 4 sene harp ediyorsun, para sistemi çökmüş, banka sistemi çökmüş, böyle bir dünyanın ortasında Türkiye çok akıllıca yeniden bir mücadelenin içine girdi ve devam etti. Bu hiç de kolay bir şey değil."

Atatürk ile ilgili söylediklerim çarpıtıldı

Atatürk'ün Samsun'a çıkışına dair yaptığı konuşmanın yanlış anlaşıldığı sonra çıktığı bir televizyon kanalında açıklayan Ortaylı, “Samsun doğrudur baş komutan orada çıktı. İlerinin baş komutanı, o zaman müfettiş paşadır. Şehir böyle bir direniş örgütlemeye hiç müsait değil. Haddinden fazla kozmopolit. Hepsi bir yerden gelmişler. Anadolu'nun iç tarafından gelen Hristiyan Türkler var oradan buradan gelen Pontuslar var zengini var fakiri var müthiş bir dengesizlik var. Stratejik olarak da uyumlu bir konu değil. Ne valiliyle ne garnizon komutanıyla fazla bir şeyi yok. Planlarını açıklamak istemiyor. Havza’da bir şeyler var. Liman o, Samsun içerilere çok bağlı. Hiçbir yerden içeriye o kadar kolay girilmiyor. Trabzon'a gidip nereye çıkacak. Samsun’dan Ankara’ya gidersin. Amasya çok ulaşılan bir yer. Zaten Pontus olayları üzerine gidiyor. Samsun istiklal savaşının, direnişin açıklanacağı bir yer değil. Bunu söyledim gazete bir şeyler yazıyor. Bence gazetecilerde böyle bir hastalık var. Türk basınında bu yaygın” ifadelerini kullandı.

HAYAT
Murat Ünalmış: Çiftlik hayatı terapi gibi geliyor

HAYAT
Şehit kızının yüzünü güldürdüler

HAYAT
Türkan Şoray gözyaşlarına hakim olamadı