Çanakkale yazarına veda

Akciğer tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybeden, Türkiye'nin önde gelen tarihçilerinden Yeni Şafak yazarı Mehmed Niyazi Özdemir, öğle namazından sonra kılınacak cenaze namazıyla son yolculuğuna uğurlanacak. Yarım asırdan fazla süredir tarih alanında yaptığı çalışmalarla edebiyat dünyamızda unutmaz bir iz bırakan Özdemir, birçok önemli esere imza attı.

Yeni Şafak
Türkiye'nin önemli tarihçilerinden Mehmet Niyazi.

Türkiye'nin önde gelen tarihçilerinden Yeni Şafak Gazetesi yazarı Mehmed Niyazi Özdemir 76 yaşında vefat etti. 1967'den beri tarih alanında yaptığı önemli çalışmalarla tanınan Özdemir, edebiyat dünyasına birçok eser kazandırdı.

Acıbadem Koşuyolu Hastanesi'nde hayatını kaybeden Özdemir'in cenazesi bugün öğle vakti Marmara İlahiyat Fakültesi Camii'nde kılınacak namazın ardından Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecek.

Mehmed Niyazi Özdemir, geçtiğimiz sene TVNET'te yayınlanan Kitap Kokusu programına konuk olmuştu. Okumaya ve yazmaya nasıl başlattığını anlatan Özdemir, hatıralarını da paylaşmıştı:

İlk okuduğunuz kitap neydi?

"Ortaokuldayken, evvela Yaban romanıyla başladım. Daha sonra lisedeyken Peyami Safa'nın romanlarını, sonra Necip Fazıl Bey'in, sonra Nihal Atsız Bey'in... Bunları okudum.

Kitap neden önemli?

Kitap başka bir dünya... Adamın kafasındaki bir şey, bizi o yöne doğru yönlendiriyor.

Sizce kimler muhakkak okunmalı?

Peyami Safa, Necip Fazıl, Nihal Atsız, Said Nursi Hazretleri... Bunları okumak lazım.

Yazmaya nasıl başladınız?

Biz bir yayınevi kurmuştuk, Peyami Safa ve Necip Fazıl'ın eserlerini basmak için. Orada da aklıma imam hatip okulları geldi. Bu öğrenciler üniversiteye gidemiyorlardı. Bu yüzden bir roman yazmak için ağabeylerimize müracaat ettik. Kimse de romanını getirmedi. Ben oturup yazdım. Böylece yazarlığımız başladı.

Çanakkale'yi yazmaya nasıl karar verdiniz?

Gerçek kahraman kim, onu bulmamız ortaya çıkarmamız lazım. O bakımdan bizim tarihimizde çok büyük kahramanlar var ama hiç kimse onları doğru dürüst gündeme taşımıyor. Biz acaba onları gündeme taşıyabilir miyiz diye kütüphaneleri mesken tutmaya başladık.

Yaşlı bir Alman profesörü geldi, benim yüzümün şeklinden Türk olduğum anladı. Sen o Çanakkale'y yapabilir misin dedi bana adam. Bilmiyorum, yapabiliriz herhalde dedim. Sonra Almanya'nın Çanakkale'ye dair kitaplarını okumaya başladım. 700 küsür kitap vardı Almanya'da Çanakkale'yle alakalı. Türkiye'ye geldim, Çanakkale'yle ilgili 23 kitap vardı. Ben acaba Çanakkale'yi yazar mıyım, yazabilir miyim diye düşünüyordum. Bir yayıncı arkadaş geldi, sen ne yapıyorsun burada dedi. Çanakkale'yi yazmayı düşünüyorum dedim, onun neyini yazacaksın dedi. Düşmanlar geldi oraya bir mermi attı, baktılar ki bizim askerimiz var. Oradan çekilip gitti. Sen böyle düşündüğünü göre, onu yazmam gerekiyor dedim. Onun için başladık Çanakkale'yi yazmaya.

Abdülhamid neden önemli?

Abdülhamid Han, V. Murat'tan sonra iş başına geldi. Devlet zaten kökten gidiyordu. Abdülhamid Han, daha sonra hilafet mekanizmasıyla bütün Müslümanları Osmanlı'ya bağlayarak büyük bir ekonomik dinamizm başlattı. Savunma sanayiinde büyük hamleler yaptı. Abdülhamid Han, büyük bir fikri hareket meydana getirdi."

Mehmed Niyazi Özdemir kimdir?

Mehmed Niyazi Özdemir, 8 Nisan 1942'de Adapazarı'nda doğdu. 1953'te Akyazı İlkokulu, 1957'de Haydarpaşa Lisesi, 1964'te ise İstanbul Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı zamanda Felsefe bölümünden de diploma aldı.

İlk makalesi 1967'de Milli Hareket dergisinde yayınlanan yazar, Türkiye, Babıalide Sabah, Gündüz, Muhalif ve Tercüman gazetelerinde yazdı.

1982 yılında "Ölüm Daha Güzeldi" romanıyla Türkiye Milli Kültür Vakfının "Yılın Romanı Ödülü"nü, 1999'da ise "Çanakkale Mahşeri" eseriyle "Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü"nü kazandı.

Eserleri