Türkiye’nin ilk kadın mimarlarından Makbule Yalkılday 104 yaşında vefat etti. Dün Zincirlikuyu Camii’nde öğlen vakti kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilen Yalkılday “Camilere eli değen ilk kadın mimar” diye biliniyor. Ömrünün son dokuz yılını İzzet Baysal Huzurevi’nde geçiren Makbule Yalkılday önceki gün odasında rahatsızlandı. Huzurevi Müdürü Murat Soylu’nun verdiği bilgiye göre yoğun bakıma kaldırılan Yalkılday tüm çabalara rağmen kurtarılamadı.
İSMAİLAĞA CAMİİ ONARIMI
1944 yılında, adı sonradan Mimar Sinan Üniversitesi olan Güzel Sanatlar Akademisi’nin mimarlık bölümünden mezun Yalkılday, önce özel bir şirkette, daha sonra İstanbul Defterdarlığı’nda mimar olarak çalıştı. Fatih Çarşamba’daki İsmail Ağa Camii’nin onarımını, Reşit Paşa Köşkü ve Baltalimanı Kemik Hastanesi’nin rölevesi gibi pek çok çalışmayı gerçekleştiren Yalkılday, 2011 yılında verdiği bir röportajda Üsküdar Sultantepe tarafında bir caminin çizimini yaptığını, kendisine “Cami çizen bir mimar hanım var” denmesinden çok keyif duyduğunu söylemişti.
DÜRÜST VE İLKELİ
“Canıma minnetti cami çizmek, çünkü severim ben camileri. Üsküdar’da bir camiyi temelden çizmiştim, ama İstanbul’un pek çok camiine elim değmiştir. Hatta, unuttum zamanı ve yeri, ama, bir camiyi restore ederken imam bana bahçeden bir sepet erik yollamıştı teşekkür için. İşte sanırım benim tek rüşvetim o tadı unutulmaz erik olmuştu” diyerek cami çizmekten duyduğu mutluluğu anlatmıştı. Makbule Yalkılday’ın mimari alanında yaptığı çalışmaları, yazar Cihan Aktaş, Türk Mimarisi’nde İz Bırakanlar adlı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılan iki ciltlik kitapta ayrıntılı olarak inceleyip kaleme aldı.