Biyoteknolojik ilaç üretim tesisi AbdiBio hizmete açıldı

Abdi İbrahim, 400 milyon liralık yatırımla tamamladığı biyoteknolojik ilaç üretim tesisi AbdiBio'yu törenle hizmete açtı. Tesiste dünya standartlarında üretim yapılacak.

Yeni Şafak
AbdiBio, Türkiye’nin en büyük biyoteknolojik ilaç üretim tesisi olma özelliği taşıyor.

Abdi İbrahim, biyoteknolojik ilaç üretim tesisi AbdiBio'yu törenle hizmete açtı. Törende 400 milyon liralık yatırımla tamamlanan AbdBio’nun açılışının yanı sıra 600 milyon liralık yatırımla hayata geçirilecek Steril Enjektabl ve Onkoloji Üretim Tesislerinin temeli de atıldı.

13 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu ve yılda 11 milyon flakon, 9 milyon şırınga, 22 milyon kartuş ve 1 milyon liyofilize üretim kapasitesiyle çalışacak olan AbdiBio, Türkiye’nin en büyük biyoteknolojik ilaç üretim tesisi olma özelliğini taşıyor.

Törende konuşan Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, AbdiBio’nun biyoteknolojik ürünlerin ithalatının azalmasında ve ihracatının artmasında rol oynayarak cari açığa da ilaç olacağını söyledi.

AbdiBio’da dünya standartlarında üretim yapılacak

Abdi İbrahim'in 106 yıldır hayatları iyileştirme misyonuyla faaliyetlerini sürdürdüğünü, Türk ilaç sektörünün lideri odluğunu belirten Barut, "Esenyurt üretim kompleksimizin toplam yatırım tutarı 2,5 milyar lira. Yurt dışı yatırımlarımız ile birlikte bu rakam 3 milyar liraya ulaştı. Sektörümüzün gelişimine hizmet etmek, en önemlisi de doğup büyüdüğümüz topraklara olan borcumuzu ödemek en büyük arzumuz. Hastalıklara karşı yeni ilaçların geliştirilmesinde biyoteknolojik yöntemler giderek daha etkili hale geliyor. AbdiBio, Abdi İbrahim’in ilaç sektöründe yaşanan bu dönüşümle ilgili vizyonunu yansıtıyor. Bu vizyon, sadece şirketimizin değil Türk ilaç sektörünün rekabetçi gücünü de artıracak. Bu yatırım, sektörümüzün bütününe değer katacaktır." ifadelerini kullandı.

Biyoteknolojik ilaçlar değerli

Verilere göre dünyada değer bazında en yüksek 10 ilaçtan altısının, Türkiye’de ise 9’unun biyoteknolojik olduğunu söyleyen Barut, şöyle konuştu:

Temelini attığımız iki yeni tesis 2020’de üretime geçecek

Toplamda 600 milyon lira yatırımla hayata geçecek olan Steril Enjektabl ve Onkoloji Üretim Tesislerinde 2020 yılında üretime geçeceklerini belirten Barut, “Üretim kompleksimizde yer alan Oftalmoloji alanımızla ilgili yatırım sürecimiz tamamlanmak üzere. 240 milyon lira yatırım tutarıyla hayata geçecek bu üretim alanımızda, halen çoğu ithal olan oftalmolojik ürünler artık Türkiye’de üretilir hale gelecek. Aynı şekilde 18 milyon liralık yatırım bedeline sahip Hormon Üretim Alanımız da bu yıl içinde faaliyete geçecek. Esenyurt üretim kompleksimizin toplam yatırım tutarı 2,5 milyar lira. Yurt dışı yatırımlarımız ile birlikte bu rakam 3 milyar liraya ulaştı" dedi.

2018 yılı sonunda istihdamımız 4 bin 500 kişiye ulaşacak

Yüzde 100 yerli sermayeli bir şirket olarak 16 yıldır hem ciro, hem kutu bazında lider olduklarını, Türkiye dışında Kazakistan ve Cezayir’de bölgenin en modern tesislerini kurduklarını ve üretime başladıklarını söyleyen Barut, 12 ülkede kendi yapılanmaları ile faaliyet gösterdiklerini, ürünlerini Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden Kanada’ya, Kuzey Afrika’dan Asya’ya geniş bir coğrafyada tam 50 ülkeye ihraç ettiklerini belirtti.

2018 yılında ihracat ve yurt dışı gelirlerde yüzde 32 oranında büyüme hedeflediklerini vurgulayan Nezih Barut, sözlerini şöyle tamamladı:

Esenyurt'ta düzenlenen açılış ve temel atma törenlerine Başkan Vekili Nesrin Barut Esirtgen, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kamil Esirtgen ve İcra Kurulu ve Yönetim Kurulu Üyesi Cenan Esirtgen'in yanı sıra iş ve siyaset dünyasından isimler de katıldı.

HAYAT
SGK 18 ilacı geri ödeme listesine aldı

HAYAT
Gen testi sayesinde kanserden kurtuldu

HAYAT
Psikiyatrik hastalara yapay zekayla teşhis konulabilecek