Uzmanlar, propolisin antiviral ve sitokinleri dengeleyici özelliğinden dolayı, bağışıklık üzerine olumlu etkileri olduğundan bahsetti.
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ateş Kara, propolisin, bağışıklığı destekleyen önemli doğal bir arı ürünü olduğunu belirtti.
Özellikle salgın döneminde, propolisi beslenmeye dahil etmenin öneminden bahsetti. Kara, "2003 yılında Almanya’da Otto Von Guericke Üniversitesi’nde yapılan bilimsel çalışmada, propolis ve bileşenlerinin, insan hücrelerinde iltihaba yol açan sitokinlerin üretimini baskılarken, bağışıklık hücrelerinin artmasını sağladığı gösterilmiştir. Araştırmacılar, propolisin bağışıklığı dengeleyici etkisiyle, güçlü ve doğal bir iltihap azaltıcı olduğunu belirtmişlerdir" diye konuştu.
Müftüoğlu: Akciğer enfeksiyonlarından koruma
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu ise, özellikle salgın döneminde propolis kullanımının önemini vurgulayarak, kendisinin de düzenli olarak kullandığını belirtti.
2008 yılında Florida Eyalet Üniversitesi'nde yapılan bilimsel bir çalışmadan bahseden Müftüoğlu, "Bu yayında protein yapıda bir enzim olan ACE’nin, ACE1 proteininden, ACE2 oluşmasını sağlayan bir enzim olduğu belirtilmiştir. Yani ACE enzimi olmazsa ACE2 oluşamamaktadır. Bu durumda virüsler ACE2’ye tutunarak hücre içine girememekte ve çoğalamamaktadır. Bu çalışmada propolisin, ACE oluşumunu azaltarak, ACE2 oluşumunu dengelediği ortaya konulmuştur. Dolayısıyla propolisin, virüslerin akciğer enfeksiyonuna yol açma ihtimalini azaltabileceği belirtilmiştir. Bu veriler ışığında propolis özüt formunda akciğer enfeksiyonlarından korunmada etkili olabilir" şeklinde konuştu.
Samancı: Antienflamatuar ve antifungaldır
Gıda Yüksek Mühendisi Propolis Uzmanı Aslı Elif Tanuğur Samancı da, şunları söyledi: