Bayramda sağlıklı beslenme önerileri

Oruç nedeni ile Ramazan’da yavaşlayan metabolizmanın risk taşıdığını belirten uzmanlar, mideyi zorlamamak adına bayram sabahı hafif kahvaltı ile güne başlanması gerektiğinin altını çiziyor.

Yeni Şafak
Ramazan Bayramı sabahı güne hafif kahvaltıyla başlayın.

Ramazan ayında uzun süreli açlık nedeniyle, metabolizma hızının yavaşladığına dikkat çeken Diyetisyen Büşra Yücel, Ramazan Bayramının toparlanma dönemi olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

“Oruçla geçen Ramazan’ın ardından, Bayramda bir iki gün içinde misafirliklerde ve ailece yenen yemeklerde sofraların zenginliğine kapılıp çok fazla miktarda ve ağır yemekler yemek hem kilo kontrolü hem de sağlık açısından zorlayıcı olacaktır. Hazımsızlık ve mide problemlerinden başlayarak, kan şekerinde dengesizliklere ve tansiyona kadar gidebilen sağlık sorunları yaşamak istemiyorsanız bu konuda dikkatli olmanızda fayda var” diyen Büşra Yücel, vatandaşları eski beslenme alışkanlıklarına ‘yavaş yavaş dönmeleri’ konusunda uyardı.

Bayramda hafif kahvaltı ile güne başlayın

Diyetisyen Büşra Yücel, başta günde 3 ana öğün ve günler geçtikçe 3,4,5,6 öğün şeklinde teker teker ara öğünler eklenmesi gerektiğini ifade ederken, bayramda sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.

Yücel, sabah mutlaka güne kahvaltı edilerek başlanması yönünde uyarıda bulunurken “Kahvaltı hafif ve her grup besin öğesini içerir nitelikte olmalıdır. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal, reçel pekmez vb. tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynir ve haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis vb yağlı besinlerden, börek vb. hamur işi gıdalardan sakınılmalıdır. Ekmek olarak tam buğday ekmeği tercih edilmesi kan şekerini kontrol altında tutar ve tokluk hissi verir. Besinler iyi çiğnenmeli, yemekler hızlı yenilmemelidir” dedi.

Baklava yerine sütlü tatlı

Fazla şeker ve şekerli gıdaların (tatlılar, çikolata vb) tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Büşra Yücel, şu uyarılarda bulundu:

Günde en az 2 litre su için

Yücel, "Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketimin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması için günde en az 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, maden suyu, az şekerli limonata ve az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir.

Tüm bireyler özellikle de yaşlı ve tansiyon hastaları gün boyu çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekler çarpıntı, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabileceği için fazla miktarda tüketmemelidirler. Ayrıca imkan oldukça aralarda yeşil çay tüketmeye de devam ederseniz hem iştah kontrolü sağlanmış olur hem de metabolizma hızınızı korumuş olursunuz" diye konuştu.

Fiziksel aktivite ihmal edilmemeli

Diyetisyen Yücel, ramazan ayı boyunca enerji harcamamak için azaltılan fiziksel aktivitenin bu dönemin sonlanmasıyla birlikte arttırılmasının oldukça önemli olduğunu belirterek, "Bayramda yoğun tempodan dolayı egzersiz yapmaya fırsat bulamayanlar bu 4 gün süresince sabah erken saatlerinde 1 saat tempolu yürüyüş yapabilir, ziyaretlere yürüyerek gidebilir, asansör yerine merdiven kullanabilir” ifadelerini kullandı.

Her öğünde salata bulundurun

Diyetisyen Büşra Yücel, ramazanda yavaşlayan metabolizmayı dengelemek ve mideyi zorlamamak adına şu önerileri sıraladı:

- Egzersizi unutmayın. Günde 45 dakika yürüyüş beslenme alışkanlıklarında yanlışları dengelemenizi sağlar.

- Antioksidan alın. Mutlaka sebze ve meyveyi beslenme düzeninize ekleyin.

- Salatalarınıza ekstra yağ ve sos eklemeyin. Her öğünde salata bulundurun.

- 10 adet yaprak sarma yerseniz beslenmenizden 2 dilim ekmek azaltın.

- 1 dilim börek için beslenmenizden 2 dilim ekmek + 1 dilim peynir azaltın.

- 1 dilim baklava için; 1 dilim ekmek + 10 badem/fındık/2 tam ceviz + 2 porsiyon meyveyi diyetten azaltın.

- Baklava/ sarma/ börek/ pirinç/ beyaz unlu gıdaların yanına glisemik indeksi düşürmek için mutlaka ayran veya yoğurt ilave edin.

- Bayram süresinde yeme isteğinizi iştahınızı ve tatlı isteğini bastırmak için günde 1-2 bardak karanfil tarçın limon ilaveli su için.

- Bayramda içecek tüketimine dikkat edin. Limonata, komposto, hoşaf, gazlı içecekler yüksek şeker içerirler.

- Pilav/makarna tüketimi 2 yemek kaşığını geçmesin.

- Geç kahvaltı yaptığınızda öğlen yemeğini atlayabilirsiniz ancak ara öğün yapmayı ihmal etmeyin.

- Çok fazla çay/kahve içmek yerine maden suyu, bitki çayı ve su tercih edin.

HAYAT
Sınav stresiyle baş etmenin yolları

HAYAT
Kan testiyle erken doğum riski tahmin edilebilecek

HAYAT
Solunum yetmezliği nedir?