Bahar alerjisi belirtileri ve korunma yolları

Bahar aylarında havaların ısınması ve ağaçların çiçek açmasıyla birlikte bazı kişilerde alerjik reaksiyona bağlı olarak kaşıntı, hapşırık, bitmek bilmeyen burun ve geniz akıntısı gibi şikayetler ortaya çıkabiliyor. Peki böyle bir durumda baharın tadını çıkarmak ve alerjiden korunmak için ne yapabiliriz. İşte yanıtı...

Yeni Şafak
​Bahar aylarında havaların ısınması ve çiçeklerin açmasıyla birlikte alerjik reaksiyonlar görülüyor.

Vücudumuzda alerjik reaksiyonların oluşmasına neden olan polen, toz, küf, hayvan tüyü gibi maddelere alerjen denir. Bahar aylarında havaların ısınması ve ağaçların çiçek açmasıyla alerjik reaksiyonlar daha çok görülüyor. Bahar alerjisi, burun akıntısı, kaşıntı ve göz kızarıklığı gibi semptomlarla kendini gösteriyor ve çok ağır bir hastalık olmamasına rağmen kişiyi son derece rahatsız edebiliyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/04/04/06/03/resized_3da88-1a2c3898alerjik.jpg

Bahar alerjisi belirtileri

Her yıl dünyada milyonlarca kişiyi etkileyen bahar alerjisi belirtileri kişiden kişiye farklılıklar gösterse de genelde vücutta ve gözlerde kaşıntı, yaşarma, kızarıklık, sürekli hapşırma, burunda tıkanıklık ve akıntı, geniz akıntısı, akciğerde ise salgı artışı, öksürük, hırıltı gibi semptomlarla kendini gösteriyor. Alerjik rinitin şiddeti ise, kişiden kişiye değişen alerji yanıtına, alerjen miktarına, temas süresine, hastanın çalışma-yaşama ortamına, solunum yollarının genel sağlığına ve daha pek çok koşula bağlı oluyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/04/04/06/03/resized_334e5-5cefbe6cbahar.jpg

Hastalıklara yol açıyor

Bahar alerjisinin neden olduğu burun tıkanıklığı süresi uzadıkça bu durum sinüzit, orta kulak iltihaplanmaları ve kulakta sıvı toplanması gibi hastalıklara zemin hazırlayabiliyor. Aynı zamanda, astım ve benzeri solunum yolu hastalıklarını da tetikleyebiliyor ve bunları şiddetlendirebiliyor. Alerjik belirtiler kimi zaman soğuk algınlığı gibi hastalıklarla karıştırılıyor. Böyle bir durumda klinik muayene ve alerji deri testleri ile tama yakın tanı konulmalı ve bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılmalı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/04/04/06/05/resized_bb88c-f79e06c9ilac.jpg

Bahar alerjisi tedavisi

Tedavide temel yöntem, tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi alerjenden korunmaktır. Sonrasında ise mutlaka doktor gözetiminde anti alerjik ilaç kullanımı gerekiyor. Eğer şikayetler geçmiyorsa giderek artıyorsa spesifik alerji tespit edilenlere aşı tedavisi uygulanabilir. Maalesef alerjik hastalıkların yüzde 100 tedavisi mümkün olmuyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/04/04/06/31/resized_2a93c-403b7d37polen.jpg

Bahar alerjisinden korunma yolları

Alerjik rahatsızlıklar hafife alınıp göz ardı edilse de hayatı ciddi şekilde tehdit eden boyuta ulaşabiliyor. Dengeli ve düzenli beslenerek, basit önlemler alarak, hava değişimiyle birlikte kendini gösteren bahar alerjisine karşı koymak mümkün. İşte bahar alerjisine karşı alınabilecek basit önlemler...

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/04/04/06/28/resized_9939b-48eb707cev.jpg

Kapı ve pencerelerinizi kapalı tutun

Polenlerin uçuştuğu mevsimlerde kapı ve pencerelerinizi kapalı tutun. Rüzgarlı havalarda evde kalmaya çalışın. Pencere ve kapı pervazlarında toz birikimi çok olduğu için buraları sık sık ıslak bezle temizleyin. Mümkünse klima kullanın. Klima sadece serinletmekle kalmaz, polen ve mantar sporlarını da filtre eder. Dışarı çıkarken toz maskesi kullanılabilirsiniz. Eve geldiğinizde giysilerinizi değiştirin ve duş alın. Özellikle kaloriferli evlerde kuru ev havasına engellemek için hava nemlendiricisi kullanın. Giysilerinizi mümkünse açık havada değil çamaşır kurutma makinesinde kurutun. Tüylü ve yünlü battaniyeler yerine pamuklu ve sentetik olanları tercih edin. Genel hijyene önem verin, sık sık ellerinizi yıkayın.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/04/04/06/37/resized_c67bd-5f227de4saglik.jpg

Beslenmenize özen gösterin

Özellikle A, C ve E vitaminlerini içeren besinler tüketin. Selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerin alımını Omega yağ asidi içeren yiyecekler ile takviye edin. Sadece D vitamini, besinlerde az miktarda bulunduğu için bu amaçla havaların ısınmasından da faydalanarak güneş ışığından yeteri kadar yararlanın. D vitamininin yanı sıra kalsiyum ve fosfor tüketimini haftada en az 2 kez balık ve her gün süt tüketimi ile destekleyin. Vitamin ve mineralce zengin olan besinlere ek olarak, günlük süt-yoğurt grubu gıdaları ihmal etmeyin, kefir tüketin. Mevsim yorgunluğu, halsizlik, ve stresi kontrol edebilmek için B vitamini içeren yiyecekleri tüketin. Bol sebze ve meyve tüketin. Bol bol su için. Anti bakteriyel özelliği ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi açısından zerdeçalın yanı sıra; maydanoz, ısırgan otu, soğan, papatya, soya fasulyesi vb. gıdalar tüketin.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/04/04/06/42/resized_69582-51232214burun.jpg

Burnunuza tuzlu su çekin

Alerjenlerin vücudunuza doğrudan ulaşmasının önüne geçmek için burnunuza günde en çok iki kez tuzlu su ile fizyolojik serum uygulayabilirsiniz. Ancak kullandığınız tuz miktarına dikkat edin. Burun kanallarının açılmasını için bir başka çözüm ise okaliptüs yağıdır.

HAYAT
Evde kilo nasıl verilir? Evde kilo verdiren yöntemler

HAYAT
Bel fıtığı neden olur ve nasıl geçer?

HAYAT
Çocuğunuzdaki aşırı terlemenin 7 nedeni